Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Θάλασσα παλιά, με μέθυσε η φωνή
που από τα στόματά σου βγαίνει, σαν ανοίγουν
πράσινες καμπάνες, κι ύστερα ξανά
πισωδρομούν και σβήνουν.
Το σπίτι των αλλοτινών καλοκαιριών μου
κοντά σου ήταν, το ξέρεις,
εκεί στη χώρα όπου ο ήλιος ψήνει
και τα κουνούπια συννεφιάζουν τον αέρα.
Σαν και τότε σήμερα πέτρα γίνομαι μπροστά σου,
θάλασσα, μα πια δε λογαριάζομαι άξιος
για το προμήνυμα το επίσημο
που κλει η αναπνοή σου: Συ πρώτη μου' χες πει
πως η μικρούλα η ζύμωση
μεσ' στην καρδιά μου ήταν μια στιγμή
της δικής σου. Πως ήταν ριψοκίνδυνος
για μένα κατά βάθος ο δικός σου νόμος:
να είμαι πλατύς και πολυπρόσωπος
κι ωστόσο σταθερός
κι έτσι από καθετί ακάθαρτο ν' αδειάζω
όπως συνήθειο το' χεις συ που ρίχνεις στις ακτές
ανάμεσα σε φελλούς, σε φύκια και σταυρούς
τ' άχρηστα απορρίματα του αβυσσαλέου βυθού σου.

Εουτζένιο Μοντάλε, μτφρ. Δημήτρης Νικολαρεΐζης


Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ!

     Ένα από τα πιο ωραία πράγματα στις καλοκαιρινές διακοπές είναι ότι έχουμε περισσότερο χρόνο να διαβάσουμε βιβλία. Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι μόνο να έχουμε χρόνο, είναι να έχουμε και χρήματα. Παρ' όλο που τα βιβλία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό αγαθό, δεν είναι πια εύκολο να αγοράζουμε όλα όσα βρίσκουμε ενδιαφέροντα. Μια καλή λύση είναι ο δανεισμός από δημόσιες βιβλιοθήκες και μια άλλη το ίντερνετ, όπου μπορούμε να βρούμε -όπως όλοι ξέρουμε- τα πάντα! Πού θα τα βρούμε όμως μέσα στο ιντερνετικό χάος; Ορίστε μερικές διευθύνσεις με αρκετά βιβλία όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για την υπόλοιπη ζωή μας!

onlinebooks.library.upenn.edu/prize: Από τον Ιούλιο Καίσαρα στον Μπαράκ Ομπάμα και διάφορα άλλα, όχι απαραίτητα από ηγέτες αυτοκρατοριών... Αρκετά κείμενα πάνω στην υπόθεση Σάκκο και Βαντσέτι, που τράβηξαν την προσοχή μου.

www.classicbookshelf.com: Πολλά κλασικά μυθιστορήματα, κυρίως Άγγλων συγγραφέων (Ντίκενς, αδελφές Μπροντέ, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ κ.α.).

www.gutenberg.org/ebooks: Εδώ θα βρείτε πραγματικά τα πάντα, αφού υπάρχουν πάνω από 27.000 βιβλία!

www.fiction.us: Ακόμα μία πολύ καλή συλλογή κλασικών συγγραφέων, που περιλαμβάνει κι αρκετούς Ρώσους (Αντρέγεφ, Ντοστογιέφσκι, Γκόρκι, Τουργκένιεφ, Τολστόι). Έχει επίσης θεατρικά έργα, ποιήματα, διηγήματα και παιδικά βιβλία.

www.classic-literature.co.uk: Κι άλλη κλασική λογοτεχνία, κυρίως αγγλόφωνη.

www.literature.org: Άλλη μια συλλογή κλασικών βιβλίων, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και μη λογοτεχνικά κείμενα, όπως τα έργα του Δαρβίνου και του Ντεκάρτ.

www.bartleby.com/fiction: Εξαιρετική συλλογή κειμένων, που ξεκινά από τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη) και φτάνει ως τον Ευγένιο Ο' Νιλ. Αρκετοί μη αγγλόφωνοι συγγραφείς, όπως ο Καλντερόν, ο Θερβάντες, ο Τουργκένιεφ και ο Μοπασάν. Ακόμα, αρκετά παραμύθια από τον Αίσωπο, τους αδερφούς Γκριμ και τον Άντερσεν.

www.bibliomania.com: Μεγάλη συλλογή από κλασικούς συγγραφείς, κυρίως Άγγλους και Αμερικάνους- άντε και λίγους Γάλλους και Ρώσους.. Περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα κι ακόμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια για πολλά κλασικά κείμενα.

en.childrenslibrary.org: Τρο-με-ρό site με πάρα πολλά παιδικά βιβλία σε ένα σωρό γλώσσες: ελληνικά, σερβικά, φινλανδικά, αραβικά, φαρσί, μογγολικά, μαορί κ.α.

www.ideology.us: Κυρίως βιβλία φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, παιδαγωγικής και πολιτικής (Ντεκάρτ, Νίτσε, Σοπενάουερ, Φρόιντ, Θορό, Μαρξ).

librivox.org: Κι αυτό εδώ εξαιρετικό. Μπορείτε να ακούσετε την απαγγελία πολλών έργων σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

onlinebooks.library.upenn.edu/prize: Βιβλία συγγραφέων που έχουν κερδίσει το Νόμπελ ή το Πούλιτζερ.

onlinebooks.library.upenn.edu/banned-books: Βιβλία που έχουν ή είχαν απαγορευτεί.

www.questia.com/library/free-books: Πολλά σπάνια βιβλία.

www.poetryfoundation.org: Κι αυτό είναι εξαιρετικό site, με πάρα πολλούς αγγλόφωνους ποιητές, κυρίως σύγχρονους.

www.perseus.tufts.edu/hopper: Αυτό εδώ είναι το αγαπημένο μου και απαραίτητο για κάθε φιλόλογο. Περιέχει όλα τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο πρωτότυπο και σε αγγλικές μεταφράσεις.

www.sarantakos.com/keimena: Κι ένα site στα ελληνικά, με πάρα πολλά αξιόλογα έργα.

athena.unige.ch/athena: Ένα site στα γαλλικά, με όλους τους γνωστούς Γάλλους συγγραφείς.

www.cervantesvirtual.com: Ό, τι πρέπει για τους ισπανομαθείς.

cf.hum.uva.nl/dsp/ljc: Γι' αυτούς που διαβάζουν ολλανδικά.

afghanistandl.nyu.edu: Αφγανικές εκδόσεις της περιόδου 1870 -1930.

www.ketabfarsi.org: Δεν ξέρω αν ανάμεσα στους αναγνώστες του bibliokult υπάρχει κανείς που μιλά φαρσί (περσικά), αν όμως υπάρχει, εδώ θα βρει τα κιτάπια του.


Balys Buracas

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΘΕΛΕΙΣ Ή ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ;


Tu veux ou tu veux pas? Θέλεις ή δε θέλεις; Με τέτοιο βλέμμα, με τέτοιο χαμόγελο; Μια καλοκαιρινή Κυριακή; Έλα τώρα! Εννοείται ότι θέλεις! Άλλωστε, "η ζωή είναι εδώ και μας καλεί", όπως λέει κι η Β.Β. σ' αυτό το χαριτωμένο τραγουδάκι...

 

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΖΑΝΟΦ

     Το παρακάτω ντοκιμαντέρ ήταν πρόταση της Αθηνάς σ' αυτό εδώ το post και αναφέρεται στη φιλία μεταξύ δύο κορυφαίων Σοβιετικών σκηνοθετών, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Σεργκέι Παρατζάνοφ. Παρά την εντελώς διαφορετική τους ιδιοσυγκρασία, οι δύο άντρες συνδέονταν με βαθιά αγάπη και απροσποίητο θαυμασμό ο ένας για τον άλλο. Φαίνεται σαν να στοίχειωνε το ίδιο μέσα τους η ομορφιά και η ποίηση, πράγμα που δε τους συγχώρεσε ο αδυσώπητος σοσιαλιστικός ρεαλισμός. Και οι δύο αναγκάστηκαν να δεχτούν πολλές παρεμβάσεις στο έργο τους, ενώ υπέστησαν και προσωπικές διώξεις. Τελικά "έφυγαν" από την ίδια αρρώστια, καρκίνο του πνεύμονα. Όπως παρατηρεί στο ντοκιμαντέρ μια κοινή τους φίλη, ήταν σαν να τους έπνιγαν όλοι αυτοί οι περιορισμοί και δε μπορούσαν να πάρουν ανάσα. Στη διάρκεια του φιλμ δε βλέπουμε τον Ταρκόφσκι και τον Παρατζάνοφ να συνομιλούν, ωστόσο τα έργα τους είναι σε διαρκή συνομιλία, μιας και οι σκηνές από τη φιλμογραφία του ενός εναλλάσσονται με τις σκηνές από τη φιλμογραφία του άλλου και αποκαλύπτουν κοινά μοτίβα και, εν τέλει, μια εκλεκτική συγγένεια ανάμεσα σε δύο ομότεχνους, που, όπως παρατηρεί ένας κοινός τους φίλος, "τόλμησαν να κοιτάξουν την άβυσσο και κάποια στιγμή η άβυσσος τους ανταπέδωσε το βλέμμα".



Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

     Σήμερα είναι Παρασκευή και 13 και έχει και πανσέληνο- σαν να λέμε, η χαρά του δεισιδαίμονα και του προληπτικού! Είναι όμως ωραίο το φεγγάρι, ειδικά το καλοκαιρινό... Ας ανεβάσω λοιπόν μια φωτογραφία του τριανταφυλλένιου φεγγαριού του Ιουνίου, συνοδευόμενη από το κατάλληλο τραγούδι. Επειδή όμως το ίδιο τραγούδι το είχα ανεβάσει και τον περσινό Ιούνιο, σήμερα θα παίξει μια διασκευή από τον Beck. Προτιμώ το πρωτότυπο από τον Nick Drake, μ' αρέσει όμως και ο Beck...



Υ.Γ.1: Η φωτογραφία είναι από το site της NASA apod.nasa.gov/apod, όπως ήταν κι αυτή, πριν δυο μήνες ακριβώς.
Υ.Γ.2: Το post αυτό είναι αφιερωμένο σε όσους έχουν σήμερα γενέθλια. Σε παλιότερες εποχές, όταν η γέννηση ενός ανθρώπου συνέπιπτε με κάποιο παράξενο αστρικό φαινόμενο ή μια σπάνια συγκυρία, θεωρούνταν καλό σημάδι για την πορεία της ζωής του. Ας "παίξουμε" λίγο μ'αυτή τη δοξασία κι ας θεωρήσουμε τούτη τη συγκυρία ευοίωνη για όσους γιορτάζουν σήμερα!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

     Να μια ωραία λίστα προτεινόμενων βιβλίων για το καλοκαίρι! Δεν είναι δική μου (όπως έχω γράψει κι εδώ, προτιμώ τις λίστες των άλλων παρά τις δικές μου), είναι του αξιαγάπητου Grant Snider, ο οποίος σε πολλά από τα κόμικς του ασχολείται με τη λογοτεχνία. Η ιδέα είναι να σχετίζεται ο τίτλος με κάποια καλοκαιρινή δραστηριότητα και το αποτέλεσμα, αν και λίαν αμερικάνικο ή τέλοσπάντων αγγλοσαξονικό, έχει ενδιαφέρον. Ωστόσο, περιέχει αρκετά βιβλία, από αυτά που πάντα θέλαμε να διαβάσουμε και ποτέ δε βρίσκαμε το χρόνο: "Ο Φύλακας στη Σίκαλη" του Σάλιντζερ, "Ο Άρχοντας των Μυγών" του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, "Το Λίκνο της Γάτας" του Κερτ Βόνεγκατ, "Η Βουή και η Μανία" του Γουίλιαμ Φόκνερ, "Στο Δρόμο" του Κέρουακ, "Fahrenheit 451", του Ρέι Μπράντμπερι, "Οι Μεγάλες Προσδοκίες" του Ντίκενς, "Τα Πάντα Γίνονται Κομμάτια", του Τσίνουα Ατσέμπε, "Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά" και "Ο Γέρος και η Θάλασσα", του Χεμινγουέι, "Έγκλημα και Τιμωρία", του Ντοστογιέφσκι και "Μια Ρωγμή στο Χρόνο" της Μάντελειν Λένγκλ. Σίγουρα δε μου φτάνει ούτε όλο το καλοκαίρι για να τα διαβάσω, παρ'όλο που κάποια τα έχω ήδη διαβάσει! Όμως... έχω ακούσει πολλά για τον "Άρχοντα των Μυγών" κι ακόμη ο Βόνεγκατ είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, άσε που δεν έχω διαβάσει ποτέ αφρικάνικη λογοτεχνία κι επίσης, μήπως να'δινα μια ακόμη ευκαιρία στον Φόκνερ; Πφφφ... Μια ζωή τα ίδια!

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

HEY HEY, MY MY, ROCK AND ROLL CAN NEVER DIE

     Πριν 2 μήνες οι Nirvana μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και τα εναπομείναντα μέλη τους εμφανίστηκαν στη σκηνή συνοδευόμενα από 4 υπέροχες κυρίες: Joan Jett, Kim Gordon, Annie Clark (a.k.a. St. Vincent) και Lorde, οι οποίες τραγούδησαν αντίστοιχα τα κομμάτια "Smells like teen spirit", "Aneurysm", "Lithium" και "All Apologies". Σήμερα το πρωί βρήκα στο you tube το σχετικό βίντεο και έπρεπε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το ανεβάσω στο μπλογκ! Είναι που με κάτι τέτοια δε νιώθω απλώς ξανά νέα, αλλά γίνομαι ξανά νέα...

Υ.Γ.: Όσον αφορά τους ίδιους τους Nirvana, για να κάνω και λίγο κουτσομπολιό, ο Dave Grohl μου φαίνεται ότι όσο μεγαλώνει γίνεται όλο και καλύτερος, ενώ ο Chris Novoselic μοιάζει με μια διασταύρωση Tom Waits και Μπαρμπα- Γιώργου...


Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ

Καλό μου αδέσποτο λυκόσκυλο, απόψε
σου χαρίζω την κειμήλια καμπαρντίνα
της φοιτητικής μου νιότης,
λάγνους τους στίχους μου,
τις δασυνόμενες λέξεις από άλφα
που τόσο με κατοίκησαν περιπαθώς
κι ένα φεγγάρι αλώνι
να πλανηθείς απόψε όπως χρωστήρας
ελεήμων
κι όπως μύθος

αξίωσέ με μόνο το κοφτερό σου δόντι
βαθιά ως το κόκαλο
και πιο βαθιά.

Χρήστος Μπουλώτης, Σιωπηρή Ευωχία, Εκδόσεις Γαβριηλίδης






















Υ.Γ.:Ναι, ξέρω, έχω αυτή τη μανία να προσθέτω ένα τραγούδι στο τέλος οποιουδήποτε post. Είναι όμως ωραία συνήθεια, δεν είναι; Άλλωστε, ειδικότερα η ποίηση, πρώτα τραγουδήθηκε και μετά απαγγέλθηκε... Επομένως κι εδώ προσπάθησα να βρω ένα τραγούδι για λύκους, για να συνοδεύσω αυτό το ποίημα του Μπουλώτη, που διαπερνά τα σκοτάδια της ύπαρξης και φτάνει ως το κόκαλο- σαν το κοφτερό δόντι του λυκόσκυλου. Πολλά τραγούδια μιλάνε για λύκους: "hey mama wolf" του Devendra Banhart, "werewolf" των Cocorosie και της Cat Power, "ο λύκος" της Αρλέτας κι άλλα. Μάλλον είναι η άγρια πλευρά του που μας συγκινεί. Ωστόσο, πιο πολύ νομίζω ότι ταιριάζει το "the wolf'" του Eddie Vedder από το soundtrack της ταινίας "Into the Wild": μοιάζει σαν την ίδια κραυγή απόγνωσης (ή μήπως λύτρωσης;), μόνο χωρίς λόγια.