Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

     Και μ' αυτόν τον τίτλο βέβαια δε μιλάω για καμιά απιστία αλλά εννοώ την ταινία του 1949, στην οποία πρωταγωνιστεί και ο Orson Welles, παρ' όλο που εμφανίζεται αρκετά αργά στο έργο, σε μία σκηνή ανθολογίας. Αυτήν εδώ:


     Η ταινία, σε σενάριο του Βρετανού συγγραφέα Graham Greene και σε σκηνοθεσία Carol Reed, διαδραματίζεται στη ρημαγμένη Βιέννη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα περισσότερα γυρίσματα έχουν γίνει όντως εκεί, πράγμα που δίνει στην ταινία ένα επιπλέον- ιστορικό- ενδιαφέρον. Εκτός απ' αυτό όμως είναι τόσα πολλά: η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία, η πλοκή, οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών και βέβαια η πολύ χαρακτηριστική μουσική. Όλ' αυτά της δίνουν επάξια μια θέση όχι μόνο στα καλύτερα film noir αλλά και στις καλύτερες ταινίες γενικότερα. Θα μπορούσαμε να μιλάμε γι' αυτή την ταινία μέχρι αύριο, ωστόσο, επειδή τις Τετάρτες η διάθεσή μου γίνεται πολύ νωχελική, ας ακούσουμε απλώς το διάσημο μουσικό θέμα του Anton Karas. Πολλά φιλιά!


8 σχόλια:

  1. Πραγματικά υπέροχη ταινία! Πρώτα την είδα και μετά διάβασα το βιβλίο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς! Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει... Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΚατερίνα πολύ σημαντικό το αφιέρωμα στον Orson Welles. Είναι σημαντική η σύνδεσή μας με τα αριστουργήματα του παρελθόντος. Πολλές φορές δίνουν φως και στο παρόν μας όταν τα μέσα μας είναι λιγοστά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει,... και η πραγματικότητα πολύπλοκη.
    Ευχαριστούμε για τα τόσα όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ κι εγώ για τα τόσα όμορφα σχόλια! Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. σαν σημερα πεθανε ο μεγαλυτερος ποιητής της Ελλάδας,ο Διονύσιος Σολωμός

    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ήξερα. Είναι πράγματι ο μεγαλύτερος, μαζί με τον Καβάφη κατά τη γνώμη μου. Μ' αρέσει που λες μεγαλύτερος και όχι εθνικός. Συνδύαζε την ταπεινότητα με την ευγένεια, τόσο στην καταγωγή όσο και στην ποίηση, και τα σπαράγματα των ποιημάτων του, ακόμα κι όταν είναι ένας μόνο στίχος, κλείνουν μέσα τους ανείπωτη ομορφιά και συγκίνηση.Σ' ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες την πληροφορία της επετείου του θανάτου του. Κάποια άλλη στιγμή, μετά από πολλή προετοιμασία, όπως είναι λογικό για έναν τέτοιο ποιητή, μπορούμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα. Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή