Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ KITE ΚΑΙ Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ LENNON

     Αν οι Beatles είναι το σπουδαιότερο συγκρότημα στην ιστορία της rock μουσικής, τότε το Sgt.Pepper' s είναι το πιο σπουδαίο album... Γι' αυτό άλλωστε γίνονται ακόμα και σήμερα συζητήσεις επί συζητήσεων για το εξώφυλλο, τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών: το "Lucy in the Sky with Diamonds" αναφέρεται στο LSD ή είναι όντως εμπνευσμένο από μια ζωγραφιά του γιου του John Lennon; (εντάξει, αυτό είναι προφανές, μιλάμε για τα sixties...). Τι γίνεται στο "She's leaving home"; Γιατί αυτό το κορίτσι έχει ραντεβού στον αυτοκινητόδρομο; Και το "For the Benefit of Mr. Kite"; Μήπως όταν λέει "Henry the horse" εννοεί την ηρωίνη (heroin); Σ' αυτή την τελευταία περίπτωση τα πράγματα είναι απλά και δε χρειάζονται περίπλοκες θεωρίες: ο John Lennon απλώς παραθέτει όσα γράφονται σε μια αφίσα από ένα τσίρκο της βικτωριανής εποχής, η οποία βρισκόταν στο σπίτι του, κρεμασμένη σ' έναν απ'τους τοίχους.  Όπως κάνει και στο "A Day in Life", όπου χρησιμοποιεί στους στίχους τους τίτλους που διαβάζει σε μια εφημερίδα, αποδεικνύει ότι η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται στα πιο καθημερινά πράγματα, αρκεί να υπάρχει το ταλέντο που θα τα μετουσιώσει σε τέχνη. Επειδή όμως κι οι ίδιοι οι Beatles εξακολουθούν να αποτελούν έμπνευση για ένα σωρό καλλιτέχνες, ορίστε και ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να αναπαράγει την αυθεντική αφίσα που ενέπνευσε τον John Lennon, for the benefit of the Beatles and for the benefit of art!


 

2 σχόλια:

  1. Εντάξει! Φανταστικός! Μου άρεσε και η αναφορά στο Lucy in the sky with diamonds και της φήμες για το τι κρύβεται πίσω από τον τίτλο. Μου θύμισε κάτι που είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια για ένα cd των black sabbath, από τις αρχές της δεκαετίας του 70. Όταν το είχα αγοράσει και μέσα στο μετρό κοιτούσα το συνοδευτικό βιβλιαράκι, έπεσε το μάτι μου σε μια φράση: "we wish to thank the great COKE-cola company".Λίγα χρόνια αργότερα, όταν διάβασα την βιογραφία του Ozzy Osbourne κατάλαβα οτι δεν επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος, αλλά για συνειδητή αναφορά στην κοκαίνη, αφού από τόση που είχαν καταναλώσει πίστευαν οτι εκείνη ήταν η αιτία για την επιτυχία του cd!(το cd λέγεται volume 4 και, ακόμα και αν δε συγκρίνεται με beatles, είναι πολύ καλό!)

    Πολλά χαιρετίσματα!
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πολύ ωραίοι και οι Black Sabbath, αν και νομίζω ότι τα αυτιά μου είναι πια πολύ γέρικα για τον ήχο τους... Όσο για τον Ozzy, κι εγώ που δεν έχω διαβάσει τη βιογραφία του, είμαι σίγουρη ότι εννοούσε την κοκαϊνη αλλά δεν πιστεύω ότι ήταν η αιτία για την επιτυχία του album. Αν ήταν έτσι, θα είχαμε ένα αριστούργημα κάθε δέκα δευτερόλεπτα!

      Πολλά πολλά χαιρετίσματα κι από μένα!

      Διαγραφή