Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

LISBETH ZWERGER

     Έχω πολύ καιρό να γράψω για κάποιο παιδικό βιβλίο, παρ' όλο που, όπως γράφω κι εδώ, έχω αδυναμία στα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά. Μερικά είναι τόσο όμορφα, που δε μου πάει η καρδιά να τα φυλάξω στη βιβλιοθήκη- είναι λίγο σαν να έχω στον τοίχο ένα έργο τέχνης σκεπασμένο με πανί. Άλλωστε, κάποια εικονογραφημένα βιβλία είναι έργα τέχνης. Όπως, ας πούμε, τα βιβλία που έχει εικονογραφήσει η Lisbeth Zwerger. Η Αυστριακή εικονογράφος, που τιμήθηκε το 1990 με το βραβείο Hans Christian Andersen (την κορυφαία διάκριση στο χώρο του παιδικού βιβλίου), έχει ντύσει με τις πιο υπέροχες εικόνες όλα τα αγαπημένα μας παραμύθια: τους μύθους του Αισώπου, τα παραμύθια του Άντερσεν και των αδερφών Γκριμ, τον "Εγωιστή Γίγαντα" του Όσκαρ Ουάιλντ, την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", το "Μάγο του Οζ" και το "Δώρο των Μάγων", που είναι και το αγαπημένο μου. Αρκετά μάλιστα κυκλοφορούν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άμμος.
     Το ύφος της έχει κάτι από το ρομαντισμό παλιότερων εποχών, αλλά παραμένει εντελώς προσωπικό. Οι εικόνες της αποπνέουν γλυκύτητα, ευαισθησία και χιούμορ, όμως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο σε όλο της το έργο είναι η αίσθηση της απαλότητας: τα χρώματα, οι γραμμές, ακόμα και οι εκφράσεις των ηρώων φαίνεται να είναι σχεδιασμένα με μια απαλή κίνηση που ανοίγει την πόρτα των παραμυθιών για να μπουν τα παιδιά στον κόσμο του ονείρου.















3 σχόλια:

  1. Είναι εξαιρετική η εικονκγράφησή της, εφάμιλλη του παραμυθιού. Και ο σχολιασμός σου όμως εξαιρετικός. Μου ήταν άγνωστη, πρέπει να είναι σύχρονη. Φαίνεται οι εκόνες να διαπνέονται από το"καλό". Μπορείς να τις κοιτάς με τις ώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρήκα κάτι δικό της υπέροχο! Και είναι αυτή η λειτουργίσ των παραμυθιών!
    The Joy of Seeing

    Joy comes from seeing the beautiful.
    A scarf, sweeping from the neck. A puffedout skirt with mysterious
    draping. A wallpaper with an intricate pattern. Hats and furniture,
    statues and inscriptions, graceful figures and dainty shoes.

    Joy also comes from seeing the demonic, the ugly.
    A man whose body looks like a fly. A fearsome witch. A ghost
    holding his head in his hands. A black spectre, Mr. Knife and
    Mrs. Fork, with blade and prong growing out of their heads. A
    dancing camel. A boy climbing into a picture. A fish flying through
    the air.

    Joy comes from the humorous.
    A mouse wearing a woolen cover around its long, thin tail. A little
    man with a pillow on his head. A donkey and some scholars
    wearing the same spectacles. Maids lifting their skirts to hide
    their kissing princess.

    Joy with the eyes emerges from stories.

    ---Lisbeth Zwerger, from The Art of Lisbeth Zwerger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτικό κείμενο, συνοψίζει απόλυτα το έργο της! Όντως, αυτή είναι η λειτουργία των παραμυθιών! Η ίδια έχει επίσης πει ότι προτιμά να εικονογραφεί τα κλασικά παραμύθια και όχι τα σύγχρονα, γιατί αφήνουν τη φαντασία ελεύθερη, ενώ τα σύγχρονα είναι πολύ διδακτικά, μιας και προσπαθούν να δείξουν στα παιδιά πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να βουρτσίζουν τα δόντια τους ή να κάνουν καινούριους φίλους. Νομίζω ότι συμφωνώ και μ' αυτό... Καλό απόγευμα, σ' ευχαριστώ άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή