Ένα από τα πιο ωραία πράγματα στις καλοκαιρινές διακοπές είναι ότι έχουμε περισσότερο χρόνο να διαβάσουμε βιβλία. Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι μόνο να έχουμε χρόνο, είναι να έχουμε και χρήματα. Παρ' όλο που τα βιβλία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό αγαθό, δεν είναι πια εύκολο να αγοράζουμε όλα όσα βρίσκουμε ενδιαφέροντα. Μια καλή λύση είναι ο δανεισμός από δημόσιες βιβλιοθήκες και μια άλλη το ίντερνετ, όπου μπορούμε να βρούμε -όπως όλοι ξέρουμε- τα πάντα! Πού θα τα βρούμε όμως μέσα στο ιντερνετικό χάος; Ορίστε μερικές διευθύνσεις με αρκετά βιβλία όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για την υπόλοιπη ζωή μας!
onlinebooks.library.upenn.edu/prize: Από τον Ιούλιο Καίσαρα στον Μπαράκ Ομπάμα και διάφορα άλλα, όχι απαραίτητα από ηγέτες αυτοκρατοριών... Αρκετά κείμενα πάνω στην υπόθεση Σάκκο και Βαντσέτι, που τράβηξαν την προσοχή μου.
www.classicbookshelf.com: Πολλά κλασικά μυθιστορήματα, κυρίως Άγγλων συγγραφέων (Ντίκενς, αδελφές Μπροντέ, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ κ.α.).
www.gutenberg.org/ebooks: Εδώ θα βρείτε πραγματικά τα πάντα, αφού υπάρχουν πάνω από 27.000 βιβλία!
www.fiction.us: Ακόμα μία πολύ καλή συλλογή κλασικών συγγραφέων, που περιλαμβάνει κι αρκετούς Ρώσους (Αντρέγεφ, Ντοστογιέφσκι, Γκόρκι, Τουργκένιεφ, Τολστόι). Έχει επίσης θεατρικά έργα, ποιήματα, διηγήματα και παιδικά βιβλία.
www.classic-literature.co.uk: Κι άλλη κλασική λογοτεχνία, κυρίως αγγλόφωνη.
www.literature.org: Άλλη μια συλλογή κλασικών βιβλίων, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και μη λογοτεχνικά κείμενα, όπως τα έργα του Δαρβίνου και του Ντεκάρτ.
www.bartleby.com/fiction: Εξαιρετική συλλογή κειμένων, που ξεκινά από τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη) και φτάνει ως τον Ευγένιο Ο' Νιλ. Αρκετοί μη αγγλόφωνοι συγγραφείς, όπως ο Καλντερόν, ο Θερβάντες, ο Τουργκένιεφ και ο Μοπασάν. Ακόμα, αρκετά παραμύθια από τον Αίσωπο, τους αδερφούς Γκριμ και τον Άντερσεν.
www.bibliomania.com: Μεγάλη συλλογή από κλασικούς συγγραφείς, κυρίως Άγγλους και Αμερικάνους- άντε και λίγους Γάλλους και Ρώσους.. Περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα κι ακόμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια για πολλά κλασικά κείμενα.
en.childrenslibrary.org: Τρο-με-ρό site με πάρα πολλά παιδικά βιβλία σε ένα σωρό γλώσσες: ελληνικά, σερβικά, φινλανδικά, αραβικά, φαρσί, μογγολικά, μαορί κ.α.
www.ideology.us: Κυρίως βιβλία φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, παιδαγωγικής και πολιτικής (Ντεκάρτ, Νίτσε, Σοπενάουερ, Φρόιντ, Θορό, Μαρξ).
librivox.org: Κι αυτό εδώ εξαιρετικό. Μπορείτε να ακούσετε την απαγγελία πολλών έργων σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.
onlinebooks.library.upenn.edu/prize: Βιβλία συγγραφέων που έχουν κερδίσει το Νόμπελ ή το Πούλιτζερ.
onlinebooks.library.upenn.edu/banned-books: Βιβλία που έχουν ή είχαν απαγορευτεί.
www.questia.com/library/free-books: Πολλά σπάνια βιβλία.
www.poetryfoundation.org: Κι αυτό είναι εξαιρετικό site, με πάρα πολλούς αγγλόφωνους ποιητές, κυρίως σύγχρονους.
www.perseus.tufts.edu/hopper: Αυτό εδώ είναι το αγαπημένο μου και απαραίτητο για κάθε φιλόλογο. Περιέχει
όλα τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο πρωτότυπο και σε αγγλικές μεταφράσεις.
www.sarantakos.com/keimena: Κι ένα site στα ελληνικά, με πάρα πολλά αξιόλογα έργα.
athena.unige.ch/athena: Ένα site στα γαλλικά, με όλους τους γνωστούς Γάλλους συγγραφείς.
www.cervantesvirtual.com: Ό, τι πρέπει για τους ισπανομαθείς.
cf.hum.uva.nl/dsp/ljc: Γι' αυτούς που διαβάζουν ολλανδικά.
afghanistandl.nyu.edu: Αφγανικές εκδόσεις της περιόδου 1870 -1930.
www.ketabfarsi.org: Δεν ξέρω αν ανάμεσα στους αναγνώστες του bibliokult υπάρχει κανείς που μιλά φαρσί (περσικά), αν όμως υπάρχει, εδώ θα βρει τα κιτάπια του.
Balys Buracas