Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

KAY NIELSEN

     Για τα περισσότερα παιδάκια, ένα βιβλίο για δώρο ισούται με κανένα δώρο. Δε χρειάζεται να πω ότι εγώ δεν ήμουν ένα από αυτά τα παιδάκια, πράγμα που με έκανε να φαίνομαι κάπως σαν εξωγήινη στα μάτια των άλλων παιδιών κάθε φορά που με άκουγαν να λέω γεμάτη χαρά "ένα βιβλίο! τι ωραία!" την ώρα που άνοιγα τα δώρα... Και βέβαια, εξακολουθώ να λέω το ίδιο πράγμα κάθε φορά που μου κάνουν δώρο ένα βιβλίο κι ακόμα περισσότερο αν το βιβλίο είναι παιδικό -δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο δώρο από μια συλλογή παραμυθιών με υπέροχη εικονογράφηση, όπως αυτή του Δανού Kay Nielsen (1886- 1957) στη συλλογή σκανδιναβικών παραμυθιών "Ανατολικά του Ήλιου και Δυτικά του Φεγγαριού", που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1914 και επανακυκλοφορεί από τις εξαιρετικές εκδόσεις Calla. Εκτός από αυτό το βιβλίο, βέβαια, ο Kay Nielsen έχει ντύσει με τις εικόνες του ένα σωρό άλλα παραμύθια: τις Χίλες και Μια Νύχτες, τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κι ακόμα τη "Φαντασία" του Ντίσνεϊ, στα στούντιο του οποίου εργάστηκε για τέσσερα χρόνια.
     Το έργο του Kay Nielsen είναι μοναδικό, καθώς συνδυάζει πολλές διαφορετικές επιρροές που διαμορφώνουν ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος. Έχει αναμφισβήτητα πολλά γοτθικά στοιχεία (ειδικά οι ασπρόμαυρες εικόνες του μοιάζουν με την εικονογράφηση του Harry Clarke για το έργο του Πόε) κι επίσης θυμίζει πίνακα του Χοκουσάι στην απεικόνιση του φυσικού τοπίου και του Κλιμτ στα βαρύτιμα, σχεδόν ανάγλυφα, ρούχα των ηρώων. Όλη αυτή η υποβλητική μεγαλοπρέπεια στοιχειώνει τον αναγνώστη και τον παρασύρει μέσα στον ονειρικό κόσμο του παραμυθιού. Δε μπορεί, λοιπόν, όποιος πάρει ως δώρο ένα βιβλίο με τέτοια εικονογράφηση να μην αναφωνήσει γεμάτος χαρά "ένα βιβλίο! τι ωραία!"


Οι παραπάνω εικόνες προέρχονται από το www.brainpickings.org, καθώς και από το 50watts.com. Παρακάτω, "Η Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό", το απόσπασμα από τη "Φαντασία" που σχεδίασε ο Νίλσεν. Το άλλο απόσπασμα για το οποίο είναι υπεύθυνος είναι το "Ave Maria".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου