Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΕΜΕΛΑ 80's

     Αυτή την περίοδο, περιμένοντας τον τελευταίο κύκλο του Mad Men και τον επόμενο κύκλο του True Detective, κι ανάμεσα σ' ένα σωρό άλλες σειρές που έχω αρχίσει να βλέπω ή σκέφτομαι ν' αρχίσω να βλέπω, ξεκίνησα το "Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια", τη σειρά που περιμέναμε να δούμε κάθε Σάββατο βράδυ στην ΕΡΤ 1 όλοι όσοι μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ογδόντα, αγωνιώντας για τη στιγμή που η Μάντι και ο Ντέιβιντ θα φιληθούν επιτέλους. Κι από το πρώτο λεπτό, από το τραγούδι των τίτλων, μου ξανάρθαν όλα στο μυαλό: τα παστέλ χρώματα, τα ταγέρ με βάτες, η λακ σε απίστευτες ποσότητες και ο Μπρους Γουίλις με μαλλιά! Το σενάριο βασίζεται αποκλειστικά στη χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για αληθοφάνεια -δεν πειράζει όμως: το L.A. είναι ηλιόλουστο και η ζωή εκεί κυλάει ανέμελα, ούτε τα εγκλήματα δεν είναι αρκετά φοβερά για να την ταράξουν... Για ένα παιδί που μεγάλωνε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ογδόντα -στον απόηχο της Μεταπολίτευσης και πριν από την επέλαση του λάιφ στάιλ- από τη μια μεριά όλη αυτή η λαμπερή Αμερική κι από την άλλη, διονυσιακά γλέντια στο χωριό, με καλαματιανά και λαϊκά σε κασέτες κι ακόμα, φιλικές συγκεντρώσεις γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, με χύμα κρασί κι απανωτά τσιγάρα, με πολιτικές συζητήσεις που καταλήγουν σε φωνές και τραβάνε μέχρι αργά -όλ' αυτά τα ετερόκλητα μα εξίσου γοητευτικά κομμάτια, σκέφτομαι τώρα ξαναβλέποντας μια παλιά σειρά, συνθέτουν τη φαντασμαγορία της παιδικής μου ηλικίας...

4 σχόλια:

  1. Να ζήσεις Bibliokult!
    Αυτή εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα.
    "Φιλοκαλούμεν μετ'ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας"γράφει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή.
    Και προσθέτει ο Ζουράρις στο βιβλίο του"Έρχομαι από μακριά"εκδόσεις Αρμός 2014-
    "Ευτελής τί σημαίνει?Ότι τα τέλη κι οι φόροι δεν μας βγαίνουν ακριβά για να στήσουμε έναν Παρθενώνα ή έναν άριστο πολίτη.Κι ότι δεν μας ενδιαφέρει η πολυτέλεια η ξεκατινιασμένη για νεόπλουτους,αλλά η ευγένεια,όπως τότε όπου,σύμφωνα με τον Ελύτη στο "Εν Λευκώ"-"κάτω από τις πιό δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες,όπως ο δικός μας λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας,όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο,το πιο φτηνό βαρκάκι,το πιο ταπεινό εκκλησάκι,το τέμπλο,το κιούπι,το χράμι,όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων."
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει την ομορφιά της κι αυτή η πολυτέλεια, μας εντυπωσιάζει, ωστόσο, μας "χτυπάει" άσχημα, εδώ ταιριάζει το λίγο, το λιτό. Κι ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες από τον αμερικάνικο πολιτισμό, πάντα τελικά βγαίνει μπροστά "αυτό που έρχεται από μακριά", όπως λέει κι ο Ζουράρις... Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Έχουμε μάτια και βλέπουμε, αυτιά και ακούμε, όσφρηση και γεύση να γευτούμε και να μυρίσουμε το ωραίο ή αυτό που μας φαίνεται ωραίο. Το ευτελές για να εκτιμηθεί χρειάζεται μια διαδρομή, την διαδρομή της επιθυμίας και προς το.....μη χρήσιμο ας πούμε. Μόνο τότε το ευτελές μπορεί να γίνει στοιχείο αρχοντιάς. Μερικοί ζηλεύουν αυτή την πολυτέλεια και σκέφτονται τον εαυτό τους μέσα σε αυτή με αμφιβολία και ενοχή, μερικοί την ζουν και έχουν την "πολυτέλεια" να κάνουν πως την περιφρονούν.
    Τέλος πάντων η σειρά "Αυτός, αυτή και τα μυστήρια" μου άρεσε και εμένα και περίμενα να δω την ολοκλήρωση της σχέσης της Μάντι και του Ντεϊβιντ, μόνο που εγώ ήμουν γύρω στα 35, τρομάρα μου.
    Τέλος περιμένω πως και πως την σειρά "True Detective". Να έχουμε μια υπέροχη εβδομάδα!
    Αχ! τι μας θύμισε αυτή η ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λες πολύ ωραία, και για τη διαδρομή που χρειάζεται προκειμένου κάποιος να εκτιμήσει το ευτελές και γ' αυτούς που έχουν την πολυτέλεια να κάνουν πως περιφρονούν την πολυτέλεια!
      Όσο για το "True Detective", δε φαντάζεσαι κι εμένα πόση είναι η περιέργειά μου...
      Καληνύχτα!

      Διαγραφή