Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΠΩΣ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ

 
     Αν όσα λέει ο Μόατ για τους λύκους φαίνονται σε κάποιους παραμύθια, αυτά που υποστηρίζει ο εκφωνητής του παρακάτω βίντεο, ότι δηλαδή οι λύκοι συμβάλλουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος, σε σημείο που μπορούν ακόμα και ν' αλλάξουν τη μορφολογία του εδάφους, μεταβάλλοντας τη ροή των ποταμών, θα τους ακούγονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, το παρακάτω βίντεο εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κάτι τέτοιο, συνοδεύοντας τις εξηγήσεις του με πανέμορφες εικόνες φύσης, που προέρχονται από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone των Ηνωμένων Πολιτειών.
     Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από τον χώρο του πάρκου για εβδομήντα χρόνια, μέχρι που το 1995 αποφασίστηκε να επανεισαχθούν στο οικοσύστημα του Yellowstone. Ο λόγος ήταν ότι τα ελάφια, εφόσον δεν κινδύνευαν πια από τους λύκους, είχαν πολλαπλασιαστεί σε τόσο μεγάλο αριθμό που απειλούσαν με ερημοποίηση μεγάλες εκτάσεις του πάρκου, λόγω της υπερβόσκησης. Οι λύκοι λοιπόν σκότωσαν κάποια ελάφια, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι άλλαξαν τη συμπεριφορά των ελαφιών: τα ελάφια άρχισαν ν' αποφεύγουν κάποιες περιοχές του πάρκου, κυρίως τις κοιλάδες και τα φαράγγια· σε έξι χρόνια, οι γυμνές κοιλάδες έγιναν ολόκληρα δάση και μόλις συνέβη αυτό, άρχισαν να έρχονται πάλι τα πουλιά για να χτίσουν τις φωλιές τους στα δέντρα. Αυξήθηκε ακόμη ο αριθμός των καστόρων, οι οποίοι έχτισαν φράγματα στα ποτάμια. Επίσης, οι λύκοι σκότωναν κογιότ, οπότε έδωσαν την ευκαιρία στα θηράματά τους, τους λαγούς και τα ποντίκια να πολλαπλασιαστούν, πράγμα που προσέλκυσε πιο πολλά γεράκια, νυφίτσες, αλεπούδες, ασβούς και κοράκια, ακόμα και αρκούδες, αφενός λόγω του κρέατος που άφηναν πίσω οι λύκοι και αφετέρου λόγω των πιο πολλών μούρων που υπήρχαν στα δάση. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι άλλαξαν τη συμπεριφορά των ποταμιών: άρχισαν να σχηματίζουν λιγότερους μαιάνδρους και να υφίστανται λιγότερη διάβρωση, γιατί τα αναγεννημένα δάση σταθεροποίησαν τις όχθες τους, οπότε κατέρρεαν σπανιότερα και η ροή τους έγινε πιο σταθερή. Άρα, ένας μικρός αριθμός λύκων όχι μόνο μεταμόρφωσε το οικοσύστημα του πάρκου αλλά ακόμα και τη μορφολογία του...
     Το εντυπωσιακό αυτό βίντεο, με όλες τις θαυμαστές πληροφορίες που περιέχει και τις μαγευτικές του εικόνες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή απλώς για να ταξιδεύει λίγο το μυαλό κάποιου που νιώθει ότι δεν αντέχει άλλο τη θέα κεραιών πολυκατοικιών και απλωμένων ρούχων στο απέναντι μπαλκόνι...



4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό αφιέρωμα στο λύκο.Το κάθετι είναι μέρος αλλά και όλο,γιατί χωρίς το μέρος όλο δεν μπορεί να υπάρξει.
    Τ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίες πληροφορίες και εικόνες αυτή τη βαρετή μέρα που εγώ παρακολουθώ σεμινάριο επιχειρηματικότητας! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ! Τουλάχιστον μπορείς να μιλήσεις λίγο με τη διπλανή σου να περάσει η ώρα ή είναι κανένα φυτό; Πολλά πολλά φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή