Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

WOODY GUTHRIE (2)

     Ας αρχίσω λοιπόν να γράφω κάποια πράγματα για τη ζωή του Woody Guthrie (τις περισσότερες πληροφορίες τις έχω αντλήσει από το woodyguthrie.org). Γεννήθηκε στην Όκεμα της Οκλαχόμα το 1912 και ο πατέρας του, που υποστήριζε το δημοκρατικό κόμμα και ασχολούνταν ενεργά με την πολιτική, του έδωσε το όνομα του πολιτικού Woodrow Wilson, αργότερα προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Λέγεται ότι ο πατέρας του, αν και υποστηρικτής των δημοκρατικών, αργότερα έγινε μέλος της Κου Κλουξ Κλαν. Η παιδική ηλικία του Woody σημαδεύτηκε από ανεπανόρθωτες απώλειες: η μεγαλύτερη αδερφή του πέθανε σε πυρκαγιά, ο πατέρας του καταστράφηκε οικονομικά και η μητέρα του, που έπασχε από την κληρονομική νόσο του Χάντινγκτον, κλείστηκε σε ψυχιατρείο.
     Από νωρίς ο Woody φαινόταν ότι ήταν απείθαρχος και ότι είχε μια ακόρεστη περιέργεια για τα πάντα γύρω του. Οι φίλοι του τον θυμούνταν να διαβάζει συνεχώς βιβλία αλλά το σχολείο το παράτησε πριν αποφοιτήσει. Το 1931 έφυγε για το Τέξας, όπου γνώρισε τη Mary Jennings, με την οποία το 1933 παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά. Αν λόγω της οικονομικής ύφεσης ήταν δύσκολο για τον Woody να συντηρήσει την οικογένειά του, όταν ήρθε η Μεγάλη Αμμοθύελλα (Dust Bowl) το 1935, αυτό έγινε ακατόρθωτο. Ο Woody λοιπόν, όπως πολλοί απελπισμένοι συμπατριώτες του, πήρε τη Route 66 και προσπάθησε με κάθε μέσο, ακόμα και περπατώντας, να πάει στην Καλιφόρνια. Στο δρόμο, συχνά έπαιζε μουσική στα σαλούν με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι. Ήταν εκείνη την περίοδο που γεννήθηκε η αγάπη του για την περιπλάνηση, η οποία δεν τον εγκατέλειψε ως το τέλος της ζωής του.



     Όταν έφτασε στον προορισμό του, το 1937, είχε ήδη βιώσει το ρατσισμό, το μίσος και τον κοινωνικό αποκλεισμό από τους προνομιούχους. Στην Καλιφόρνια απέκτησε μια εκπομπή στο ραδιόφωνο, όπου έπαιζε παλιά, παραδοσιακά τραγούδια που έφερναν ένα «άρωμα πατρίδας» στους μετανάστες του Dust Bowl, ενώ συγχρόνως διατύπωνε πολιτικοκοινωνικές απόψεις που τον ανέδειξαν σε υποστηρικτή των αδύναμων. Σταδιακά συνειδητοποίησε ότι αυτό ακριβώς θέλει να κάνει και με τα τραγούδια του: να δώσει φωνή σ’ αυτούς που δε μπορούσαν να ακουστούν.




" If the fight gets hot, the songs get hotter. If the going gets tough, the songs get tougher." 
 Woody Guthrie

Υ.Γ. Αύριο, το τελευταίο post για τον Woody. Φιλιά πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου