Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΒΙΔΙΟΥ: ΑΚΤΑΙΩΝ


     Άλλη μία μεταμόρφωση σήμερα. Και σ' αυτή την περίπτωση, μια θεά μεταμορφώνει έναν αθώο θνητό σε ζώο, σε ελάφι, με σκοπό να τον τιμωρήσει. Η ιστορία προέρχεται από το τρίτο βιβλίο των Μεταμορφώσεων και αναφέρεται στον Ακταίωνα, που συνήθιζε να κυνηγά στα δάση μαζί με τα πενήντα κυνηγόσκυλά του. Σε μια τέτοια εξόρμηση, είδε κατά λάθος την Άρτεμη την ώρα που έκανε μπάνιο σε μια πηγή κι εκείνη τον τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τον σε ελάφι, το οποίο αργότερα κατασπάραξαν τα ίδια του τα σκυλιά. Ειδικότερα η σκηνή του διαμελισμού του σώματος του Ακταίωνα προκαλεί φρίκη ακόμα και στο σημερινό αναγνώστη που έχει χορτάσει εικόνες αίματος και βίας στην τηλεόραση. Εξαιρετική απεικόνιση της ιστορίας του Ακταίωνα, τόσο από αισθητική άποψη όσο και από άποψη αφηγηματικής οικονομίας, αποτελεί το παρακάτω βίντεο, το οποίο ήταν μέρος μιας δραστηριότητας της Εθνικής Πινακοθήκης της Βρετανίας στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2012 στο Λονδίνο. Η κεντρική ιδέα πίσω από τη δραστηριότητα αυτή ήταν να καλέσουν ποιητές, χορευτές και άλλους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από κάποιες ιστορίες των Μεταμορφώσεων, από τις οποίες είχε εμπνευστεί με τη σειρά του ο Titian στην Αναγέννηση και είχε δημιουργήσει πίνακες που σήμερα βρίσκονται στη Βρετανική Εθνική Πινακοθήκη. Αυτή η συνομιλία του καινούριου με το παλιό και το ακόμα πιο παλιό ήταν μια πολύ καλή ιδέα και το αποτέλεσμα σίγουρα τη δικαιώνει.


2 σχόλια:

  1. Δεν πρόλαβα να γράψω αλλά παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το καινούριο αφιέρωμα.
    Δεν γνωρίζω πολλά για το έργο αυτό αλλά το αφιέρωμα μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αφορούν μόνο μύθους ή ίσως υπάρχουν κάποιες ας πούμε υπαρξιακές μεταμορφώσεις όπως το γήρας; Δεν μπορώ να θυμηθώ που είχα βρει ένα σχετικό απόσπασμα.
    Ευχαριστούμε και πάλι για τα τόσα ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έργο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και οι ιστορίες έχουν πολλές αναγνώσεις, υπαρξιακές και ψυχαναλυτικές, γι' αυτο και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον τόσων δημιουργών τόσους αιώνες τώρα. Σ' ευχαριστώ άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια! Καληνύχτα!

      Διαγραφή