Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΣ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΕ...

  

  Ίσως θυμάστε αυτό εδώ το βίντεο με την "Πτώση του Οίκου των Άσερ" σε κινούμενα σχέδια. Σήμερα λοιπόν είπα ν' αναρτήσω άλλο ένα βίντεο με διήγημα του Πόε σε κινούμενα σχέδια. Το διήγημα είναι "η Μαρτυριάρα Καρδιά" και είναι αρκετά τρομακτικό... Απο την πρώτη στιγμή, ο αφηγητής σπεύδει να μας βεβαιώσει ότι δεν είναι τρελός (όλοι ξέρουμε ότι, όποιος ξεκινά μ' αυτόν τον πρόλογο, το'χει το προβληματάκι του...) και, για να μη μας αφήσει καμιά αμφιβολία, μας αφηγείται την ιστορία του με κάθε λεπτομέρεια. Μας λέει λοιπόν ότι αποφάσισε να σκοτώσει το αφεντικό του εξαιτίας του ματιού του, που έμοιαζε με μάτι αρπακτικού. Αφού κατάστρωσε το σχέδιό του,  κατάφερε να τον σκοτώσει και να τον θάψει κάτω από το κρεβάτι του, χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος. Πράγματι, κι οι αστυνομικοί που ήρθαν να ερευνήσουν δε βρήκαν τίποτα αλλά... ένας ήχος που γινόταν όλο και πιο δυνατός δεν άφηνε το δολοφόνο να ηρεμήσει. Ο ήχος ήταν ο χτύπος της καρδιάς του θύματος και ερχόταν από το σημείο όπου ήταν θαμμένο το πτώμα. Στο τέλος, ο δολοφόνος δεν άντεξε τον βασανιστικό ήχο και παραδόθηκε σε έξαλλη κατάσταση. Η χρήση του β'  προσώπου, η αίσθηση δηλαδή ότι ο ήρωας αφηγείται την ιστορία σ' εμάς τους ίδιους και η απελπισμένη, επίμονη προσπάθειά του να μας αποδείξει ότι δεν είναι τρελός επιτείνουν την τρομακτική ατμόσφαιρα.
     Στο βίντεο τώρα, το ρόλο του αφηγητή έχει ο James Mason και πρόκειται για την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που κρίθηκε ακατάλληλη στη Βρετανία, το 1954.


Υ.Γ. Ένα μικρό δώρο: σ' αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε τα άπαντα του Πόε στο πρωτότυπο.

4 σχόλια:

  1. φοβερό βίντεο..επίσης πολύ προχωρημένο όντως
    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η φωνή του James Mason, ειδικά στο τέλος, είναι πιο τρομακτική από οποιοδήποτε ειδικό εφέ... Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Από μέρες ήθελα να γράψω αλλά δεν στρωνόμουν. Λοιπόν και μένα μου άρεσε το βίντεο περισσότερο για αυτή την εσωτερική ερμηνεία του διηγήματος. Δεν έμεινε στο τρομακτικό(gothic) όπως πολλοί όταν έχουν να κάνουν με το έργο του Πόε. Η φωνή του MAson νομίζω ότι είναι περισσσότερο αγωνιώδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο! Το σημαντικό (και στην ουσία το πιο τρομακτικό) στοιχείο του βίντεο είναι η ψυχολογική ερμηνεία του διηγήματος και η αγωνιώδης, διαταραγμένη φωνή του Mason. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή