Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

     Σήμερα είναι 12 Οκτωβρίου, η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Πάντα πίστευα ότι αυτή η μέρα θα'πρεπε να είναι εθνική γιορτή και όχι η 28η Οκτωβρίου. Φαίνεται πιο λογικό να γιορτάζουμε το τέλος του πολέμου, όπως γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν γερμανική Κατοχή, και όχι την αρχή του, όμως η λογική δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική. Άλλωστε, αν γιορτάζαμε το τέλος της Κατοχής, θα' πρεπε να μιλήσουμε για την Εθνική Αντίσταση κι ακόμα για τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο, ενώ γι' αυτά τα ζητήματα ίσχυαν  -και μέχρι ένα σημείο ισχύουν ακόμα- οι κανόνες που ισχύουν και στο fight club: 1ος κανόνας: Δεν μιλάς γι' αυτά. 2ος κανόνας: ΔΕΝ μιλάς γι' αυτά. Τελοσπάντων, με αφορμή τη σημερινή μέρα, θυμήθηκα ένα τραγούδι των Μπ. Μπρεχτ και Κ. Βάιλ, το οποίο καταγράφει συνοπτικά όλη την πορεία του γερμανικού στρατού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι που έφαγε τα μούτρα του στη Ρωσία και σήμανε η αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία. Το συγκεκριμένο τραγούδι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στην τάξη, στο μάθημα της Ιστορίας και μάλιστα διαθεματικά, με τον καθηγητή των Αγγλικών, αν χρησιμοποιηθεί η παρακάτω εκτέλεση, ή των Γερμανικών, αν χρησιμοποιηθεί το πρωτότυπο ποίημα. Αφ'ενός δίνει στα παιδιά μια σχηματοποιημένη εικόνα της γερμανικής επέκτασης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφ' ετέρου, μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζί και να μιλήσουμε για τον Μπρεχτ και άλλους Γερμανούς διανοούμενους που εναντιώθηκαν στον Χίτλερ και αναγκάστηκαν, άμεσα ή έμμεσα, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Κι ακόμα, είναι μια ευκαιρία για πολλούς μαθητές ν' ακούσουν για πρώτη φορά την υπέροχη P.J. Harvey.


  What was sent to the soldier's wife
From the ancient city of Prague
From Prague came a pair of high-heeled shoes
With a kiss or two came the high-heeled shoes
From the ancient city of Prague

What was sent to the soldier's wife
From Oslo, over the sound
From Oslo there came a collar of fur
How appeases her, little collar of fur
From Oslo, over the sound

What was sent to the soldier's wife
From the wealth of Amsterdam
From Amsterdam
He got her a hat
She looked sweet in that
In a little dutch hat
From the wealth of Amsterdam

What was sent to the soldier's wife
From Brussels in Belgium land
From Brussels he sent her laces so rare
To have and to wear
Oh those laces so rare
From Brussels in Belgium land

What was sent to the soldier's wife
From Paris, city of light
In Paris he got her a silken gown
T'was end in town
Oh silken gown
From Paris, city of light
What was sent to the soldier's wife
From the south from Bucharest
From Bucharest
He sent her his shirt
Embroidered and pert
That Rumanian shirt
From the south of Bucharest

What was sent to the soldier's wife
From far-off Russian land
From Russia there came
Just a widow's veil
A death to be wed
In her widows veil
From the far-off Russian land

 " PJ Harvey sings Kurt Weill and Bertolt Brecht's "Ballad of the soldier's wife" Brecht, Weill : Ballade von der Frau des Soldaten, PJ Harvey, Ballade de la femme du soldat.

2 σχόλια:

  1. Τι ιδιαίτερη ερμηνεία! Ως γνωστόν είμαι άσχετη ως προς την ροκ μουσική. Ας είναι καλά τα μπλογκ, καλή ώρα σαν και τούτο και του Αέρα Πατέρα όπου συναντώ τετοιες ιδιαίτερες ερμηνείες. Έσπευσα λοιπόν να δω ποιά είναι η P. J. Harvey. Φαίνεται να είναι σπουδαία μουσικός και ερμηνεύτρια.
    Χαίρομαι όμως και για ένα άλλο γεγονός! Πώς μπορείς να τιμάς μια επέτειο όχι με έναν άκαμπτο και βαρετό τρόπο αλλά μιλώντας με τα σύγχρονα μέσα, ζωντανεύοντας το παρελθόν, πραγματικά ζωντανεύοντας το. Ένα από τα πράγματα που θαυμάζω στο μπλογκ ετούτο.
    Βέβαια να σου πω την αλήθεια το μυαλό μου έτρεξε και στη σκηνή της απλευθέρωσης της Αθήνας που πολλές φορές έχω δει,πού αλλού, στις ελληνικές ταινίες! Παντά με συγκινεί αυτή η σκηνή. Πόση χαρά και ελπίδα!
    Την καλησπέρα μου και να έχεις μια καλή και δημιουργική εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, μα πετάω από τη χαρά μου μ' αυτό το σχόλιο! Σ' ευχαριστώ πολύ! Κι εμένα μ' αρέσουν οι σκηνές από την απελευθέρωση, κι εγώ μόνο στη Φίνος Φιλμ τις έχω δει. Είναι πολύ συγκινητική η χαρά όλων αυτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους με την πεποίθηση ότι τα δύσκολα πέρασαν. Εύχομαι και σε σένα καλησπέρα και καλή, δημιουργική εβδομάδα!

      Διαγραφή