Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΎΨΗ


     "Η μεγάλη μου σκέψη στη ζωή είναι αυτός. Αν όλα χάνονταν κι αυτός έμενε, θα συνέχιζα να υπάρχω. Κι αν όλα έμεναν κι αυτός χανόταν, το σύμπαν θα ήταν για μένα τόπος ξένος και φοβερός. Δεν θα' χα θέση εκεί. Η αγάπη μου για τον Λίντον είναι σαν το φύλλωμα του δάσους. Ο χρόνος θα την αλλάξει, το ξέρω καλά, όπως ο χειμώνας αλλάζει τα δέντρα. Η αγάπη μου για τον Χηθκλιφ είναι σαν τα αιώνια βράχια αποκάτω - λίγη ευχαρίστηση μου δίνει αλλά αναγκαία. Νέλλυ, είμαι ο Χήθκλιφ . Είναι πάντα, πάντα στο νου μου. Δεν μου δίνει χαρά, όπως δεν μου δίνει χαρά ο εαυτός μου, αλλά είναι μέσα μου, σαν τον ίδιο τον εαυτό μου".

 (σελ. 151 -152, Έμιλυ Μπροντέ, Ανεμοδαρμένα Ύψη, μτφρ. Άρης Μπερλής, εκδόσεις Άγρα)

Υ.Γ.: Η ενότητα audiovisual delight βασίζεται στην εξής ιδέα: Ως αφετηρία υπάρχει ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από το οποίο αντιγράφω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα και το συνδυάζω με μια φωτογραφία που, κατά τη γνώμη μου, απηχεί την ατμόσφαιρα του έργου. Στη συνέχεια, συνδέω με link από το youtube ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το συγκεκριμένο έργο με μια φράση του κειμένου που θα μπορούσε να έχει αποτελέσει την πηγή έμπνευσης, τη βάση του τραγουδιού.

2 σχόλια:

  1. Ήταν από τα βιβλία που μου έκανε δώροη μητέρα μου, στην εφηβεία. Και λόγω εποχής η ταύτιση την ηρωίδα ελάμαβανε δραματικές διαστάσεις.
    Αν το διάβαζα ξανά, και θα το κάνω, θα εστίαζα στον λόγο και στα ψυχικά δυναμικά ίσως. Εκείνο το ονειρικό(μισοδραματικό) συναίσθημα της εφηβείας όμως είναι αξέχαστο.
    Kate Bush: Τι περίεργη φωνή. Και ο χορός της ιδιαίτερος. Είδα και άλλα βιντεάκια δικά της. Ευχάριστη ανακάλυψη! Αχ αυτά τα συμπεθεριά του Bibliokult, τα λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ! θα'θελα να το έχω διαβάσει στην εφηβεία! θα το είχα βιώσει πολύ δραματικά και τώρα θα χαμογελούσα και θα νοσταλγούσα εκείνη την περίοδο! το είχα διαβάσει στα κλασικά εικονογραφημένα όταν ήμουν παιδί και μου είχε φανεί εντελώς παράλογο κι ακατανόητο. Το διάβασα "κανονικά" πριν λίγο καιρό, παρακινημένη από τους στίχους της kate bush και με συνεπήρε με την αγριάδα της γλώσσας και των ψυχικών δυνάμεων των χαρακτήρων. Πάντως, τέλεια η φράση με τα συμπεθεριά!! Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή