Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΌΤΑΝ Η ΜΠΕΤΙ ΜΠΟΥΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ

  
      Η Μαλβίνα Κάραλη, σε ένα καταπληκτικό κείμενό της που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της "Σαββατογεννημένη", επεσήμαινε την παράνοια που επικρατεί στον κόσμο του Ντίσνεϊ. Συγκεκριμένα, έλεγε ότι της είναι πιο εύκολο να εξηγήσει στο γιο της την ατάκα "Μη μιλάς έτσι για τη Λόλα. Αυτή η γυναίκα είναι ο πατέρας σου" από την ταινία του Αλμοδόβαρ "Όλα για τη μητέρα μου", παρά το ότι ο Μίκι, που είναι ποντίκι, έχει φίλο τον Γκούφι, που είναι σκύλος, και παράλληλα έχει ως κατοικίδιο τον Πλούτο, που κι αυτός είναι σκύλος. Γιατί ο ένας σκύλος μένει σε κανονικό σπίτι, φοράει ρούχα και μιλάει, ενώ ο άλλος μένει σε σκυλόσπιτο, φοράει λουρί και ξέρει μόνο να γαβγίζει; Πραγματικά, δεν υπάρχει καμία λογική!
     Αν όμως η λογική σταματά στο Μίκι Μάους, εκεί που σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραδίνεται είναι στην Μπέτι Μπουπ, όπου ακόμα και τα σενάρια του Αλμοδόβαρ ωχριούν μπροστά στην πλοκή αυτών των κινουμένων σχεδίων. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή: Η Μπέτι Μπουπ βρίσκεται στο πατρικό της, φορώντας ένα φορεματάκι σαν κομπινεζόν και ζαρτιέρες. Είναι όμως πάρα πολύ δυστυχισμένη, γιατί οι γονείς της, μιλώντας μια ακατάληπτη γλώσσα, της τα ψάλλουν, μέχρι που η Μπέτι πηγαίνει κλαίγοντας στο δωμάτιό της και ο πατέρας της μεταμορφώνεται σε γραμμόφωνο. Η Μπέτι γράφει ένα γράμμα στους γονείς της λέγοντας ότι φεύγει από το σπίτι και παίρνει τηλέφωνο το φίλο της τον Μπίμπο, που είναι σκύλος, να του ανακοινώσει την απόφασή της. Ο Μπίμπο φαίνεται ότι το βρίσκει πολύ καλή ιδέα και έρχεται μαζί της. Κανείς από τους δύο δεν μπαίνει στον κόπο να πάρει μαζί του έστω ένα πανωφόρι ή λίγα χρήματα, αρκεί μια οδοντόβουρτσα. Καθώς προχωρούν ανέμελα στην ερημιά, νυχτώνει και μπαίνουν σε μια σπηλιά.
     Κι εδώ τα τελευταία ψήγματα λογικής εγκαταλείπουν το βίντεο: μέσα στη σπηλιά, εμφανίζεται το φάντασμα ενός θαλάσσιου ελέφαντα, το οποίο τραγουδά το "Minnie the Moocher" με τη φωνή του Cab Calloway. Στο τραγούδι τον σιγοντάρουν μερικοί μπεκρήδες σκελετοί, μέχρι που καταρρέουν και από τα κόκαλά τους βγαίνουν τα φαντάσματά τους. Μετά τη θέση τους παίρνουν τα φαντάσματα μελλοθάνατων καταδίκων, που κάθονται στην ηλεκτρική καρέκλα. Στη συνέχεια, βλέπουμε το φάντασμα μιας γάτας με τα γατάκια της και τελικά η Μπέτι και ο Μπίμπο φεύγουν τρομαγμένοι, ενώ διάφορα φαντάσματα απροσδιορίστου είδους τους κυνηγάνε. Η Μπέτι γυρίζει σπίτι. Home sweet home. Τέλος. Πάντως, το τραγούδι του Cab Calloway  και ο χορός του στην αρχή του βίντεο είναι αξεπέραστα!


2 σχόλια: