Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ

     Αυτές τις μέρες συναντάω συνέχεια στο δρόμο μαθητές που πέρασαν στο πανεπιστήμιο κι ετοιμάζονται να φύγουν για να ξεκινήσουν τις σπουδές. Είναι εκθαμβωτικά χαρούμενοι μπροστά στην προοπτική του γενναίου καινούριου κόσμου που ονειρεύονταν όσο καιρό διάβαζαν για τις εξετάσεις και δεν κρατιούνται να ριχτούν με τα μούτρα στις νέες εμπειρίες - για να τα σπάσουν βέβαια ξανά και ξανά, με αμείωτο ενθουσιασμό. Μπαίνω στον πειρασμό να τους δώσω συμβουλές αλλά μετά θυμάμαι ότι δεν είναι πια μαθητές κι ότι οι συμβουλές γενικά είναι πολύ κακή ιδέα, ειδικά αν δε σου τις έχουν ζητήσει. Άλλωστε, όλοι τελικά κάνουμε ό, τι μας κατέβει. Οι μόνες συμβουλές που έχουν κάποια αξία σ' αυτή την περίπτωση είναι οι σχετικές με τις σπουδές κι αυτές όχι από μένα, αλλά από μία μοναχή  που δίδασκε στην Αμερική στα σίξτις και τα λόγια της έχουν μια ορμητική αγάπη για τη ζωή που ταιριάζει μ' αυτή την ηλικία. Απευθύνονται σε φοιτητές Καλών Τεχνών, νομίζω όμως ότι απευθύνονται σε όλους - η δημιουργικότητα είναι το ζητούμενο σε όλα τα αντικείμενα. Ορίστε λοιπόν τι λέει η σοφή δασκάλα:
 



ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΑΣΠΙΛΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Κανόνες του τομέα Καλών Τεχνών
  1. Βρες ένα μέρος που εμπιστεύεσαι και μετά δοκίμασε να το εμπιστευτείς για λίγο
  2. Γενικά καθήκοντα ενός φοιτητή: πάρε ό, τι μπορείς από τον καθηγητή σου, πάρε ό, τι μπορείς από τους συμφοιτητές σου.
  3. Γενικά καθήκοντα ενός καθηγητή: πάρε ό, τι μπορείς από τους φοιτητές σου.
  4. Θεώρησε τα πάντα ένα πείραμα.
  5. Να έχεις αυτοπειθαρχία. Αυτό σημαίνει να βρεις κάποιον σοφό ή έξυπνο και να επιλέξεις να τον ακολουθήσεις. Το να είσαι πειθαρχημένος σημαίνει ν' ακολουθείς με καλό τρόπο. Το να είσαι αυτοπειθαρχημένος σημαίνει ν' ακολουθείς με ακόμα καλύτερο τρόπο.
  6. Τίποτα δεν είναι λάθος. Δεν υπάρχει όλα ή τίποτα, μόνο δημιουργία.
  7. Ο μόνος κανόνας είναι η δουλειά. Αν δουλεύεις, θα καταλήξεις σε κάτι. Οι άνθρωποι που κάνουν όλη τη δουλειά, όλη την ώρα είναι αυτοί που τελικά κάνουν κάτι.
  8. Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις και ταυτόχρονα να αναλύσεις. Είναι διαφορετικές διαδικασίες.
  9. Να είσαι ευτυχισμένη όποτε μπορείς να το καταφέρεις. Διασκέδασε. Είναι πιο ελαφρύ απ' ό,τι νομίζεις.
  10. "Σπάμε όλους τους κανόνες, ακόμα και τους δικούς μας κανόνες· και πώς το κάνουμε αυτό; Αφήνοντας αρκετό χώρο για τους αστάθμητους παράγοντες" John Cage .
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΝΥΞΕΙΣ: Να είσαι πάντα εδώ γύρω. Έλα ή πήγαινε στα πάντα. Πήγαινε πάντα στα μαθήματα. Διάβασε οτιδήποτε πέφτει στα χέρια σου. Παρακολούθησε τις ταινίες προσεκτικά, συχνά. Κράτα τα πάντα, μπορεί να τα χρειαστείς αργότερα. 

Αδελφή Κορίτα Κεντ, Κολλέγιο της Άσπιλης Καρδιάς, 1967- 1968.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά οι οδηγίες της είναι γεμάτες αγάπη και σοφία αλλά και οι συμβουλές της γράφουσας καθόλου δεν μοιάζουν με τις γνωστές μας συμβουλές! Τι ωραία ανάρτηση!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή