Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΒΙΔΙΟΥ: ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΙΔΙΚΗ

     Αυτός εδώ είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους μύθους που περιλαμβάνονται στις Μεταμορφώσεις: ένα φίδι δαγκώνει την Ευριδίκη τη μέρα του γάμου της με τον Ορφέα και πεθαίνει. Ο Ορφέας, απαρηγόρητος, κατεβαίνει στον Άδη για να ζητήσει πίσω την αγαπημένη του. Αφού εξηγεί την κατάσταση στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, αρχίζει να τραγουδά. Το τραγούδι του τους άγγιξε όλους τόσο πολύ (ακόμα κι ο Σίσυφος σταμάτησε να κυλά την πέτρα του και κάθησε πάνω της για ν' ακούσει!) που συμφώνησαν να τον αφήσουν να πάρει μαζί του στον πάνω κόσμο την Ευριδίκη. Όμως, τον προειδοποίησαν, δεν πρέπει για κανένα λόγο στη διαδρομή να γυρίσει να την κοιτάξει. Ωστόσο, η αμφιβολία τυραννούσε τον Ορφέα και, για μια μόνο στιγμή, γύρισε να δει αν η Ευριδίκη τον ακολουθεί. Και τότε η Ευριδίκη χάθηκε για πάντα...Όπως όλες οι ιστορίες αγάπης με τραγικό τέλος, ο μύθος αυτός έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και υπάρχουν πλήθος ταινίες (όπως το Orfeu Negro του Jean Cocteau), θεατρικά έργα, όπερες και πίνακες που αναφέρονται στην ιστορία των δύο ερωτευμένων. Σήμερα επέλεξα 2 τραγούδια από τη folk opera της Anais Mitchell  "Hadestown". Η Anais Mitchell θεωρείται "η βασίλισσα της σύγχρονης folk μουσικής" και είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ ταλαντούχα. Έγραψε αυτή τη folk opera το 2006 και το 2010 κυκλοφόρησε το album με τη μουσική της παράστασης, η οποία τοποθετεί την ιστορία του Ορφέα και της Ευριδίκης στην Αμερική την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.






5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά τα δύο τραγούδια όπως και η μεταφορά της υπόθεσης στην Αμερική της μεγάλης ύφεσης(1930;).
    Χαίρομαι που γνώρισα μέσω του αφιερώματος αυτή την τραγουδίστρια.
    Σπουδαίο επίσης είναι και το χορόδραμα της Πίνα Μπάους, μεταφορά του ομώνυμου έργου του Gluck. Είχα την τύχη να το παρακολουθήσω στην Επίδαυρο ήταν όμως πολύ καλύτερη η παράσταση που δόθηκε στην Όπερα των Παρισίων της οποίας υπάρχουν αποσπάσματα στο γνωστό "εσύ σωλήνας".
    Ευχές για ένα ακόμα όμορφο τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, η Anais Mitchell είναι πολύ καλή, άκου κι αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=Acj-UPqzWbY από την τελευταία της δουλειά,child ballads, δεν είναι πολύ ωραίο; Είσαι πολύ τυχερή που είδες την Πίνα Μπάους και μάλιστα στην Επίδαυρο και μάλιστα σ' αυτό το έργο. Σπεύδω ν' αναζητήσω τα αποσπάσματα της παράστασης!Πολλές πολλές ευχές για ένα υπέροχο τριήμερο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφα και τα δύο τραγούδια! Ο μύθος του Ορφέα και της Ευριδίκης έχει εμπνεύσει αριστουργηματικές συνθέσεις! Πολύ ωραίο επίσης ήταν και το τραγούδι της παράστασης ''Ευριδίκη ή ένα μιούζικαλ στον Άδη'' σε στίχους Στρατή Πασχάλη και μουσική Κατερίνας Πολέμη... Υπάρχει εδώ http://www.youtube.com/watch?v=jgvgnAUfgm4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Είναι καταπληκτικό!Και η αφίσα της παράστασης είναι πολύ ωραία. Κρίμα που δεν την πήρα χαμπάρι και την έχασα! Ίσως είμαι τυχερή και ανέβει ξανά του χρόνου...Πολλά φιλιά και πολλές ευχές για ένα όμορφο τριήμερο!

      Διαγραφή
    2. Η παράσταση πρέπει να είναι πολύ ωραία, απ' ό, τι διάβασα στις κριτικές και θα παίζεται ως το τέλος Μαρτίου. Όσοι είναι στην Αθήνα, προλαβαίνουν να πάνε και μετά να μας γράψουν τη γνώμη τους. Καληνύχτα!

      Διαγραφή