Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ONNA- BUGEISHA

     Δεν έχω καταλήξει ακόμα αν περιφρονώ πιο πολύ τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή τη μέρα της Γυναίκας. Είναι και οι δύο το ίδιο γλυκερές, αλλά η μέρα της Γυναίκας ξεκίνησε από τελείως διαφορετική αφετηρία και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ξέρω αν μου προκαλεί περισσότερη ή λιγότερη αντιπάθεια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: σύμφωνα με το www.sansimera.gr, η μέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη μέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1909 και το 1911 ο εορτασμός επεκτάθηκε στην Κεντρική Ευρώπη. Θα αναφέρω μόνο ότι εκείνη τη χρονιά οι Βιεννέζες παρήλασαν στη Ringstrasse κρατώντας πλακάτ που τιμούσαν τους μάρτυρες της Παρισινής Κομμούνας και ζητούσαν δικαίωμα ψήφου. Και σήμερα; Σήμερα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, αυτή τη μέρα οι γυναίκες κανονίζουν βραδινή έξοδο "μόνο για γυναίκες" στα μπουζούκια ή αλλού... Α πα πα, όσο το σκέφτομαι, καλύτερη η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πάντως, για να μην περιοριστώ στη γκρίνια, ας αναρτήσω τη φωτογραφία μιας Onna- Bugeisha, δηλαδή μιας γυναίκας -πολεμίστριας της Ιαπωνίας, ένα είδος γυναίκας -σαμουράι, που, όταν τα πράγματα αγρίευαν, έπαιρνε τα όπλα και ριχνόταν στη μάχη μαζί με τους άνδρες....

Υ.Γ. Τη φωτογραφία τη βρήκα στο www.retronaut.com, ένα site πραγματικό κέρας της Αμάλθειας αν αναζητάτε εικόνες από το παρελθόν.


4 σχόλια:

  1. Α πα πα και εγώ.
    Θαυμαστή φωτογραφία όμως. Παρατήρησε πόση θηλυκότητα κρύβεται πίσω από την αρματωσιά της. Γυναίκα που μπορεί να αναδεικνύει την θηλυκότητά της αλλά και να πολεμάει δίπλα στους άντρες. Πόσες υπαρξιακές πληροφορίες μας δίνε αυτή η φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χαίρομαι που συμφωνείς! Δεν είχα παρατηρήσει τόσο καλά τη φωτογραφία, έχεις όμως απόλυτο δίκιο! Πιστεύω πάντως ότι, πέρα από την πανοπλία, το πιο "ετοιμοπόλεμο" στοιχείο πάνω της είναι το ίδιο το βλέμμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειλικρινά δεν μπορώ να συνέλθω ακόμα από αυτή την φωτογραφία
    το ρετροναφτ ειναι όντως κέρας της αμάλθειας
    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πιστεύω ότι, αν πρόκειται να μπεις στο retronaut, πρέπει να'χεις και λίγο φαγητό από δίπλα γιατί θα αφιερώσεις τόσο χρόνο που σίγουρα κάποια στιγμή θα πεινάσεις!Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή