Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΈΝΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

     Αν ισχύει ότι οι ιστορίες του Κάφκα μοιάζουν με τρομερούς εφιάλτες, τότε δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότερο δείγμα από το διήγημα "ένας αγροτικός γιατρός". Αυτήν ακριβώς την οδυνηρή ονειρική αίσθηση μεταδίδει το παρακάτω γιαπωνέζικο animation που απεικονίζει την εν λόγω ιστορία του Κάφκα. Η αίσθηση αυτή μεταφέρεται από τους απόκοσμους ήχους αλλά κυρίως από την κίνηση, που έχει κάτι το αλλόκοτο, σαν οι ήρωες να βρίσκονται σε κενό βαρύτητας, όπως συμβαίνει πολλές φορές στα όνειρά.



Υ.Γ.: Η φράση "είναι εύκολο να γράψεις συνταγές αλλά δύσκολο να καταλάβεις τους ανθρώπους" αναβοσβήνει μέσα στο κεφάλι μου από τότε που τη διάβασα. Ισχύει για τους γιατρούς. Ισχύει και για μας τους υπόλοιπους.

2 σχόλια:

  1. Θα σχολιάσω το φιλμάκι δυστυχώς χωρίς να έχω διαβάσει αυτό το διήγημα του Κάφκα. Πράγματι εφιάλτης. Αλλά είχε και μερικά πολύ ωραία στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή μου. Αυτό με τις συνταγές, οι μορφές των συγγενών που κατακυρίευαν το άρρωστο αγόρι και το έκαναν να θέλει να πεθάνει αντί να θεραπευτεί, ο γιατρός που για να καταλάβει πρέπει να ξαπλώσει στο κρεβάτι του πόνου, που άλλοτε μοιάζει με θάνατο και άλλοτε ξαναπαίρνει την κανονική του μορφή...
    Η διασταλτικότητα των εικόνων ήταν εφιαλτική ...γιαπωνέζικο εύρημα ομολογουμένως πετυχημένο.
    Ο Κάφκα για μένα είναι ένα ερωτηματικό, η ερημιά του ανθρώπου χωρίς τον Θεό του, αφημένου στο μαρτύριο των φαντασιώσεων του και του σώματός του... κανείς άλλος όμως δεν έχει θέσει τα ζητήματα μας καλύτερα από αυτόν. Τα Γράματα στον Πατέρα είναι ένας τρόπος για να τον κατανοήσουμε, ίσως. Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα! Είναι εξαιρετικά διεισδυτικό το σχόλιό σου. Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή