Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

FOREVER YOUNG: ΈΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ BOB DYLAN

Σήμερα θα τελειώσουμε το αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας στην παιδική λογοτεχνία περίπου όπως το αρχίσαμε, δηλαδή με ένα παιδικό βιβλίο που σχετίζεται με τη μουσική. Σ' αυτή την περίπτωση όμως, το βιβλίο δεν αναφέρεται σε κάποιο διάσημο καλλιτέχνη αλλά είναι γραμμένο από κάποιο διάσημο καλλιτέχνη. Και δε μιλάμε για οποιονδήποτε διάσημο, μιλάμε για την αυτού μεγαλειότητα, τον Bob Dylan! Το βιβλίο λέγεται FOREVER YOUNG, όπως το ομώνυμο τραγούδι του 1974, που έγραψε για τον τετράχρονο, τότε, γιο του, Jacob και συμπεριέλαβε στο album "Planet Waves", ένα από τα πιο πετυχημένα της καριέρας του. Το βιβλίο, πάντως, το έγραψε πολύ αργότερα, το 2008, αναθέτοντας την εικονογράφηση στον βραβευμένο Paul Rogers, του οποίου η τεχνοτροπία θυμίζει πολύ δεκαετία του '50.


                                             

Στο βιβλίο, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλά δομικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Dylan: περιπλάνηση, περιπέτεια και ανυπότακτο πνεύμα. Υπάρχουν επίσης πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και στίχοι από τα τραγούδια του, τόσο στο κείμενο, όσο και στην εικονογράφηση, που κλείνουν το μάτι στον αναγνώστη. Και λέγοντας αναγνώστη, εννοούμε βέβαια τους γονείς- οπαδούς του Dylan και όχι τα παιδάκια...

Δείτε, ας πούμε, αυτή την εικόνα από το βιβλίο και αυτή τη φωτογραφία του Woody Guthrie, μιας από τις σημαντικότερες επιρροές του Dylan, ο οποίος θα μας απασχολήσει, για τους δικούς του λόγους, στις επόμενες αναρτήσεις...Φιλιά πολλά!




4 σχόλια:

  1. Όλες οι αναρτήσεις σχετικά με την παιδική λογοτεχνία ήταν ιδιαίτερες, αλλά η συγκεκριμένη ήταν το αποκορύφωμα!!! Ωραίο πρότυπο για τα παιδιά η φιλοσοφία του Dylan! Υ.Γ. Περιμένω και τις υπόλοιπες ανατήσεις για την αυτού μεγαλειότητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!Είχα μέρες να σε συναντήσω στο μπλογκ και αναρωτιόμουν πού είσαι!Σ' ευχαριστώ ακόμα μια φορά για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  2. το συγκεκριμένο τραγουδι το παιζουν ραδιοπειρατές για έναν φίλο τους που σκοτώθηκε στις κόντρες
    στην ταινία-βίωμα οι απέναντι του 1981,εκεί το πρωτοάκουσα.
    περιμένουμε το αφιερωμα για τον woody guthrie
    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι! έχεις δίκιο, δεν το θυμόμουν...τι ωραία ταινία, από τις ωραιότερες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

      Διαγραφή