Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ


     Μιλάω βέβαια για τον J.D. Salinger, τον συγγραφέα του "Φύλακα στη Σίκαλη", ένα από τα αγαπημένα μου, ίσως το αγαπημένο μου μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα πασίγνωστο βιβλίο κι έναν εξίσου γνωστό συγγραφέα. Εδώ όμως έχουμε το εξής παράδοξο: ο συγγραφέας είναι γνωστός κυρίως επειδή τίποτα σχεδόν δεν είναι γνωστό γι' αυτόν. Η τεράστια επιτυχία και αποδοχή του "Φύλακα στη Σίκαλη" από κοινό και κριτικούς έκανε τον Salinger να αισθάνεται δυσφορία, οπότε δύο χρόνια μετά την έκδοση του μοναδικού του μυθιστορήματος, το 1953, εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και απομονώθηκε σε ένα σπίτι στην εξοχή. Δεν είχε κοινωνικές επαφές, δεν έδινε συνεντεύξεις και δε φωτογραφιζόταν. Το μυστήριο γύρω του παραμένει ακόμα και μετά το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 2010.
     Γι' αυτό ακριβώς ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα στο site των New York Times ότι τον Σεπτέμβριο θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον Salinger, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο, θα καλύπτει πολλές πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του, "από την εμπειρία του ως στρατιώτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως τις συγγραφικές μεθόδους του". Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός είναι ο Shane Salerno, ο οποίος είναι γνωστός για ταινίες δράσης. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ του για τον Salinger ήταν έργο ζωής, καθώς χρηματοδότησε μόνος του το όλο εγχείρημα που κράτησε εννέα χρόνια. Όσοι εμπλέκονται σ' αυτό το χαρακτηρίζουν εξαιρετικό και ισχυρίζονται ότι περιέχει απίστευτες πληροφορίες. Κρατούν όμως το στόμα τους ερμητικά κλειστό, μεγαλώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την περιέργεια των θεατών. Τι θα' λεγε, αλήθεια, για όλα αυτά ο ίδιος ο Salinger; Μάλλον δε θα συμφωνούσε και, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ήρωά του, του Holden Caulfield, θα χαρακτήριζε την όλη ιστορία "κάλπικη". Άλλωστε, αποστρεφόταν τον κινηματογράφο και είχε απορρίψει επανειλημμένως προτάσεις να γυριστεί "ο Φύλακας στη Σίκαλη" σε ταινία. Το θεωρούσε αδύνατο να αποδοθεί σε φιλμ ο σπαρακτικά εύθραυστος χαρακτήρας του Holden Caulfield, γι' αυτό και στο παρακάτω γράμμα υποστηρίζει ότι "Holden Caulfield is essentially unactable"...


7 σχόλια:

  1. να ζεις και να μην αντιληφθεί η ίδια η ζωή οτι έχεις υπάρξει,να της ξεφύγεις εντελώς της βρωμιάρας,να μην της δίνεις σημασία,στα τσακίδια η ζωή σας

    αλλά 'οσο μπορείς εσύ εκεί,να ζεις και να ελπίζεις

    να ελπίζεις

    η ζωή είναι unactable

    αλλά εσύ ελπίζεις,ενάντια σε κάθε στείρα και φρενοβλαβή λογική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αλλά όσο μπορείς εσύ εκεί, να ζεις και να ελπίζεις". Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. οι στίχοι,οι στίχοι και το αίσθημα βαρεμάρας που τραγουδάει

    http://www.youtube.com/watch?v=yUzWAJJMycs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Για κάποιον ηλεκτρονικό λόγο δεν μπορούσα να στείλω το σχόλιό μου. Δεν έβγαιναν εκείνα τα γράμματα που μας δοκιμάζουν αν είμαστε ρομπότ. Μερικές τα ξεγελάμε γιατί για λίγο μπορεί και να είμαστε, σύμφωνα με την σύγχρονη έκφραση.
    Ήθελα να πω λοιπόν ότι αυτός ο αγαπημένος συγγραφέας μας συναντά μέσα από αυτή την προδιάθεσή μας να νοιώθουμε αυτό τον εφηβικό ενθουσιασμό που γεννά η πεποίθηση ότι αυτό που ονειρευόμαστε μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τι υπέροχο συναίσθημα! Που δεν θα ήθελα να ξεχάσω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές φορές(διόρθωση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, τι υπέροχο συναίσθημα! προσπαθώ κι εγώ να μην το ξεχνάω...

      Διαγραφή