Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ POLAROIDS ΤΟΥ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

     Ο Αντρέι Ταρκόφσκι ήταν γιος του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι. Ήταν κι ο ίδιος ποιητής, μόνο που χρησιμοποιούσε την κάμερα αντί για στιλό. Οι ταινίες του είναι ό, τι πιο κοντά στην ποίηση έχει να επιδείξει ο κινηματογράφος και παράλληλα είναι το αρτιότερο δείγμα της κινηματογραφικής τέχνης. Ο Μπέργκμαν έλεγε για τον Ταρκόφσκι ότι είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους ομότεχνούς του γιατί κινείται με απίστευτη φυσικότητα στον κόσμο του ονείρου. Εδώ όμως δεν έχω σκοπό να γράψω για κάποια από τις ταινίες του, ούτε να αναρτήσω καμία. Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στις φωτογραφίες του, στις polaroids που τράβηξε στη Ρωσία και την Ιταλία στα τελευταία χρόνια της ζωής του, οι οποίες μάλιστα εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον τίτλο Instant Light το 2006. Αν και μια απλή polaroid δεν έχει την εικονοπλαστική δύναμη του κινηματογράφου, ωστόσο, οι φωτογραφίες του διαπνέονται από την ίδια θλιμμένη, στοχαστική ομορφιά που υπάρχει στις ταινίες του και μας μεταφέρουν απαλά στον ονειρώδη κόσμο του δημιουργού τους.


Υ.Γ. : Αν θέλετε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες του Ταρκόφσκι, επισκεφθείτε αυτό:

http://www.diphotos.net/JJ/Tarkovskij/Web/li.htm

4 σχόλια:

  1. Το ότι δεν έγραψα τόσο καιρό δεν σημαίνει ότι δεν απόλαυσα τις τελευταίες αναρτήσεις ιδιαιίτερα τις polaroids του Ταρκόφσκι.
    Καλή εβδομάδα να έχεις και σε άλλα πολλά και ωραία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Σκεφτόμουνα κι εγώ πού είναι η Αθηνά τόσες μέρες... Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Eυχαριστούμε Κατερίνα καί για αυτή σου -την τόσο όμορφη-ανάρτηση...
    καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, εγώ σ' ευχαριστώ, γιατί δεν είχα καμία επαφή με τη φωτογραφία, μέχρι ν'αρχίσω να διαβάζω το aerapatera.wordpress.com ! Και, να πω την αλήθεια, περίμενα το σχόλιο του φωτογράφου και παράλληλα θαυμαστή του Ταρκόφσκι με ανυπομονησία! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή