Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

    Κι από τον Τσέχοφ με τις λεπταίσθητες παρατηρήσεις  για την ανθρώπινη φύση και τις υπόκωφες συγκρούσεις που ποτέ δε φτάνουν στην επιφάνεια, περνάμε σ'έναν άλλο μεγάλο Ρώσο συγγραφέα, στον οποίο οι συγκρούσεις όχι μόνο φτάνουν στην επιφάνεια αλλά παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Μιλάω φυσικά για τον Ντοστογιέφσκι, που κι ο ίδιος διακατεχόταν από έντονα πάθη και πυρετικές αγωνίες, όμοια με τους ήρωές του. Πάντα είχα την εντύπωση ότι έγραφε για να σωθεί, ότι η συγγραφή ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να ανακουφίσει τη βασανισμένη ύπαρξή του και το παρακάτω χειρόγραφο από τους "Δαιμονισμένους" (ή μήπως είναι πιο σωστός ο τίτλος "οι Σατανάδες", όπως προτείνει ο Μπόρχες στο διήγημα "ο Άλλος";) μου ενισχύει κατά κάποιο τρόπο αυτή την εντύπωση: δεν υπάρχει εκατοστό στο χαρτί που να μην έχει γράψει κάτι κι οι σημειώσεις του είναι τόσο ακανόνιστες, σαν να' πρεπε να καταγράψει αμέσως αυτά που του έρχονταν στο μυαλό, να προλάβει, αλλιώς θα τον έκαιγαν... Το γραπτό αποπνέει ταραχή, ανησυχία, όπως ταραγμένη κι ανήσυχη ήταν η ψυχή του κι όλο του το έργο, το οποίο, σε τελική ανάλυση, προσπαθεί να χαρτογραφήσει την ανθρώπινη ψυχή, φτάνοντας ακόμα και στα πιο επικίνδυνα, στα πιο σκοτεινά μέρη της.



4 σχόλια:

  1. εχ,τον έρμο...
    θα επανέλθω γιατί το θέμα είναι μεγάλο
    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μωρέ...είχε κι επιληψία, είχε κάνει και στη Σιβηρία, πολλά βάσανα! η φράση "εχ, τον έρμο" μου'φτιαξε τη μέρα! Πελοποννησιακή 100%

      Διαγραφή
  2. Έρμος γιατί ήταν πάμπτωχος! Και η φτώχεια του τον κατέτρυχε! Και η απορία του να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους! Αγαπάω τόσο τα έργα του όσο και τον ίδιο. Και παρότι είναι έργα ταραχώδη που γεννούν αγωνία για μένα είναι ένα καταφύγιο, ένα καταφύγιο γεμάτο συγκινήσεις, και ελευθερία.
    Στο Αντίφωνο κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί αρκετά κείμενα σχετικά με το έργο του, το πιο εξαιρετικό είναι αυτό του Αρχιεπισκόπου Περγάμου Ιωάννη.
    Μου άρεσε πολύ η σύγκριση που έκανες μεταξύ Τσέχωφ και Ντοστογιέφσκι, πολύ εύστοχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με όλα όσα λες! Και για μένα τα έργα του είναι καταφύγιο, γιατί, όπως και τα έργα του Τσέχοφ μ' έναν άλλο τρόπο, δείχνουν συμπόνια για τον άνθρωπο. "Είμαι άνθρωπος και τίποτα ανθρώπινο δε μου είναι ξένο", όπως είχε πει δεν θυμάμαι ποιος. Θα ψάξω για τα κείμενα που μου λες, ακούγονται πολύ ενδιαφέροντα!Σε φιλώ!

      Διαγραφή