Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

     Εκτός από το δίλημμα Beatles ή Stones, το άλλο προαιώνιο δίλημμα είναι το σκύλος ή γάτα· ο καθένας από εμάς δίνει τη δική του απάντηση κι ο κάθε συγγραφέας τη δική του. Οι διασημότεροι γατόφιλοι συγγραφείς ήταν ο Μαρκ Τουαίην και ο Έρνεστ Χεμινγκγουέι, που είχαν αμφότεροι φωτογραφηθεί άπειρες φορές με τα γατάκια τους, και βέβαια ο T.S. Eliot, με το διάσημο "Εγχειρίδιο Πρακτικής Γατικής του γερο-Πόσουμ". Υπάρχουν όμως κι άλλοι που έχουν φωτογραφηθεί με το αγαπημένο τους κατοικίδιο κι εδώ έχω συγκεντρώσει μερικούς.

Ο υπέροχος Μαρκ Τουαίην, με το ακόμα πιο υπέροχο μαλλί (στο οποίο τον συναγωνίζεται μόνο ο Αϊνστάιν) είχε δηλώσει: "όταν ένας άντρας αγαπάει τις γάτες είμαι φίλος και σύντροφός του δίχως περαιτέρω συστάσεις".

Είναι τόσες οι φωτογραφίες του Χεμινγκγουέι στο γραφείο του, μπροστά από τη γραφομηχανή, με μια γάτα δίπλα του, που φαίνεται ότι η συντροφιά της γάτας του ήταν απαραίτητη προκειμένου να γράψει.

Τα βιβλία του Λάβκραφτ είναι ό,τι πιο τρομακτικό έχω διαβάσει. Κι αυτή η φωτογραφία όπου ποζάρει άκαμπτος και παγερός, κρατώντας τη γάτα από το λαιμό, είναι ό,τι πιο τρομακτικό έχω δει.


Αντιθέτως, αυτή η φωτογραφία του Βίτολντ Γκόμπροβιτς, που έχω ανεβάσει και στα Γραφεία Συγγραφέων, αποπνέει πάρα πολλή ζεστασιά και τρυφερότητα.

Το ίδιο κι ο καλός μας ο Ζακ Πρεβέρ, που χαϊδεύει μια μάλλον καχύποπτη γάτα στο τραπέζι ενός παρισινού καφέ.

Ο Γιούκιο Μισίμα και η γάτα του συζητούν με τα μάτια κι ένας θεός ξέρει τι λένε.

Αντιθέτως, ο Άλντους Χάξλεϊ και η δική του γάτα κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση· κρίνοντας από το βλέμμα, δεν ξέρω αν βλέπουν κάτι που υπάρχει ή αν έχουν πάρει κι οι δυο τους LSD και βλέπουν κάτι που δεν είναι εκεί.

Έτσι φανταζόμουν τη γάτα ενός συγγραφέα νουάρ μυθιστορημάτων όπως ο Ρέιμοντ Τσάντλερ: κατάμαυρη και ολίγον φρικαρισμένη.

Και του Χούλιο Κορτάσαρ η γάτα έχει ελαφρώς φρικάρει, παρ' όλο που την κρατάει πολύ τρυφερά.

Αντιθέτως, η γάτα του Φρανκ Ο'Χάρα δείχνει ν' απολαμβάνει τα χάδια του, μισοκλείνοντας τα μάτια.

Υ.Γ.: Οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν παρθεί από εδώ κι εδώ.

3 σχόλια:

  1. η νεκρόφατσα του λάβκραφτ,το προσωπείο κεροπήγιο του Μισίμα και η παιδικότητα,χαρά και γνώση του Χάξλει δείχνουν οτι ο άνθρωπος παραμένει ο άνθρωπος

    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρθα εδω επιδη ειχα εργασια στα κειμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή