Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

84 CHARING CROSS ROAD

     Προχθές πέτυχα στην τηλεόραση το 84 Charing Cross Road, μια ταινία που αγνοούσα την ύπαρξή της, μα από τη στιγμή που την είδα, ανυπομονούσα να γράψω γι' αυτήν εδώ στο μπλογκ. Αρχικά με τράβηξε η παρουσία της Άν Μπάνκροφτ, που την υπεραγαπώ, σύντομα όμως κατάλαβα ότι το θέμα της είναι τα βιβλία, οπότε εκεί ενθουσιάστηκα... Εντάξει, το θέμα της δεν είναι ακριβώς τα βιβλία, το θέμα της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, πάντα το θέμα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, είτε με τους άλλους, είτε με τον ίδιο μας τον εαυτό, οι σχέσεις όμως μπορούν να περνούν και μέσα από τα βιβλία, όπως στην περίπτωση των δύο ηρώων, της Έλεν Χανφ και του Φρανκ Ντόελ.
     Η ιστορία τους ξεκινά λίγο μετά τον Πόλεμο, το 1949· η Έλεν Χανφ, που ζει στη Νέα Υόρκη, είναι, κατά τα λεγόμενά της, "μια φτωχή συγγραφέας με γούστο αντικέρη στα βιβλία". Μην μπορώντας να βρει οικονομικές εκδόσεις των βιβλίων που την ενδιαφέρουν, απευθύνεται σ' ένα αγγλικό παλαιοβιβλιοπωλείο, το Marks and Co, που βρίσκεται στο νούμερο 84 της οδού Charing Cross στο Λονδίνο. Ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, ο Φρανκ Ντόελ, καταφέρνει να βρει τα περισσότερα από τα βιβλία που ζητά κι εκείνη ενθουσιάζεται "με τις κρεμ σελίδες και το απαλό δέρμα στο εξώφυλλο, που φέρνουν τα απλοϊκά ράφια της σε αμηχανία". Μ' αυτόν τον τρόπο ξεκινά μια αλληλογραφία, η οποία τον πρώτο καιρό έχει να κάνει μόνο με παραγγελίες βιβλίων, μα γρήγορα επεκτείνεται και σε άλλα θέματα· η Αμερικανίδα συγγραφέας γράφει χειμαρρώδη γράμματα, γεμάτα αυτοσαρκασμό και καυστικές παρατηρήσεις, προσπαθώντας "να διαρρήξει τον αγγλικό καθωσπρεπισμό", ενώ ο Άγγλος βιβλιοπώλης γράφει γράμματα ευγενικά, γεμάτα χιούμορ και ήρεμα διατυπωμένες σκέψεις. Αν και οι ιδιοσυγκρασίες τους είναι τόσο διαφορετικές, η ταπεινότητα, η ζεστασιά και η αφοσίωσή τους στη λογοτεχνία είναι τα κοινά χαρακτηριστικά χάρη στα οποία γεννιέται μια βαθιά φιλία που θα κρατήσει δύο δεκαετίες, ως τον θάνατο του Ντόελ. Το παράξενο είναι ότι σ' όλο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσαν ποτέ να συναντηθούν, μιας και πάντοτε κάποιο επείγον ζήτημα ανάγκαζε τη Χανφ ν' ακυρώσει τα σχέδιά της για ένα ταξίδι στο Λονδίνο. Όταν τελικά το πραγματοποίησε, το βιβλιοπωλείο είχε κλείσει, αλλά η Χανφ το επισκέφθηκε, αποτίοντας ένα είδος φόρου τιμής στον άνθρωπο με τον οποίο είχε συνδεθεί τόσο ουσιαστικά.
     Το χρονικό αυτής της φιλίας, που στην καρδιά της είχε την αγάπη για τα βιβλία, αφηγείται η ίδια η Χανφ στο βιβλίο της 84 Charing Cross Road (1970), το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο θέατρο κι έπειτα, το 1987, στον κινηματογράφο, με την Αν Μπανκροφτ και τον Άντονι Χόπκινς. Οι δύο πρωταγωνιστές, η Μπάνκροφτ μ' αυτή τη φλόγα για ζωή που χαρακτηρίζει όλες της τις ερμηνείες, κι ο Χόπκινς, σ' ένα ρόλο που θυμίζει τα Απομεινάρια Μιας Μέρας, καθώς αφήνει ενίοτε να φανεί πίσω από τη συγκρατημένη του συμπεριφορά μία πλούσια εσωτερική ζωή, είναι εκείνοι που μετατρέπουν τούτη τη γλυκιά ιστορία σε μια συγκινητικά ανθρώπινη ταινία, στην οποία, παρεμπιπτόντως, δεν βλέπουμε ποτέ κανέναν να διαβάζει!

(πηγή: www.telegraph.co.uk)

Υ.Γ.: Παρακάτω, η ταινία στο youtube, σε ένα όχι ιδιαίτερα καλής ποιότητας βίντεο, με κομμένα λίγα λεπτά από την αρχή και το τέλος. Παρ' όλα αυτά, αν δεν μπορείτε να τη βρείτε αλλού, αξίζει τον κόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου