Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

YURI NORSTEIN

     Είχα σκεφτεί μετά από τον Ταρκόφσκι να γράψω για τον animator Yuri Norstein, όχι μόνο επειδή είναι κι αυτός Ρώσος, αλλά επειδή τα έργα του έχουν την ίδια ποιητική μελαγχολία και την ίδια ονειρική ατμόσφαιρα με τα έργα του Ταρκόφσκι. Καθώς λοιπόν αναζητούσα περισσότερες πληροφορίες για τον Norstein, ανακάλυψα ότι ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο Ταρκόφσκι, που θέσπισε η σοβιετική κυβέρνηση το 1989, πράγμα που επιβεβαιώνει την εκλεκτική συγγένεια μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Ο Norstein, λοιπόν, θεωρείται ο κορυφαίος καλλιτέχνης κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως κι έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Ειδικότερα, το "the tale of tales" έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο animation όλων των εποχών. Πέρα από τις διακρίσεις, όμως, ο Norstein είναι γνωστός για έναν ακόμα λόγο: για το πάθος και την επιμονή με την οποία αφιερώνεται στο έργο του. Κι όταν μιλάω για επιμονή, εννοώ μια δουλειά που κρατά 32 χρόνια προκειμένου να μεταφέρει  τη νουβέλα του Γκόγκολ "Το Παλτό" σε κινούμενα σχέδια. Αυτή η καθυστέρηση προκάλεσε, το 1985, την απόλυσή του από τα σοβιετικά studio "soyuzmultifilm", όπου δούλευε για περισσότερα από 20 χρόνια. Παρ' όλο που του έγιναν πολλές προτάσεις να δουλέψει στο εξωτερικό, ο Norstein τις απέκρουσε λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να τελειώσει το έργο σε συνθήκες που θα πλησίαζαν την άνεση. Ως το 2004 λοιπόν είχε ολοκληρώσει ένα 25λεπτο απόσπασμα της ταινίας, το οποίο προβλήθηκε σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο, και το 2007 ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμα τα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας (της οποίας η συνολική διάρκεια θα είναι μία περίπου ώρα), πράγμα που τελικά δεν έγινε. Συνεχίζει, επομένως, να δουλεύει πάνω στο ίδιο έργο, παραμένοντας προσηλωμένος στο προσωπικό του όραμα, αδιάφορος για τα χρήματα ή τη δημοσιότητα, με μοναδικό σκοπό ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται σ' αυτό που έχει στο μυαλό του. Κι αυτό είναι κάτι που έχουν τη δύναμη να κάνουν μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες.

Το παρακάτω animation, "ο Σκατζόχοιρος στην Ομίχλη", είναι, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερό του. 


Κι αυτό είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από "Το Παλτό", το οποίο, κατά τον Norstein, είναι ένα λογοτεχνικό έργο τόσο σημαντικό, όσο και οποιοδήποτε από τα κεφάλαια της Βίβλου.


4 σχόλια:

  1. πολύ ωραία βίντεο
    Στηβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο και στέλνω την καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Κατερίνα καλησπέρα. Δεν τον είχα ακουστά τον Norstein αν και υπάρχει κάτι το οικείο στα βιντεάκια του. Πιθανόν να έχω δει κάτι στο παρελθόν και να μην γνωρίζω ότι είναι του ιδίου. Πράγματι το περιβάλλον που δημιουργεί είναι ταρκοφσκικό. Ο δρόμος που χάνεις, οι δυσκολίες που ξεπηδάνε σαν απειλητικές μορφές, η φιγούρα του αλόγου που παραμένει ανεξήγητη, το άφημα στην πρόνοια του καλού, ο κόσμος των αισθήσεων (το γλυκό) που δεν φτάνει να καθησυχάσει στο τέλος τις αγωνίες που γνώρισες στην πορεία που έχεις κάνει.
    Αισθητικά άρτιο, ώρες-ώρες το βίωνα σαν χορογραφία.
    Πολύ ωραίο, θα ψάξω να βρω και άλλα του ιδίου. Και θα διαβάσω και το Παλτό του Γκόγκολ που δεν έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάλυσή σου είναι εκπληκτική! πολλά απ'αυτά που γράφεις δεν τα είχα σκεφτεί καν, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ! Ναι, να το διαβάσεις το Παλτό, είναι κορυφαίο. Ο Κανέτι θεωρούσε ότι όλοι οι σύγχρονοί του συγγραφείς έχουν βγει μέσα από το παλτό του Γκόγκολ.

      Διαγραφή