Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΑΦΙΣΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

     Αυτή τη χρονιά είμαι υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης -δεν είναι η πρώτη φορά, φέτος όμως έχει συμβεί κάτι καταπληκτικό: τα παιδιά δανείζονται συνεχώς βιβλία και συζητούν μεταξύ τους αυτά που διάβασαν. Δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει περισσότερο χαρούμενη: το να μεταδώσω στα παιδιά την αγάπη μου για την ανάγνωση βιβλίων είναι για μένα βασικός στόχος κι αν μπορούσα, θα γέμιζα τους τοίχους του σχολείου με σχετικές αφίσες, μόνο που φοβάμαι μήπως το παρακάνω και οδηγήσω τα πράγματα στο αντίθετο αποτέλεσμα. Εδώ στο μπλογκ όμως, στη δική μου παιδική χαρά, μπορώ ν' ανεβάσω όσες αφίσες θέλω, που να δείχνουν πόσο υπέροχη, πόσο φανταστική δραστηριότητα είναι το διάβασμα!

Yan Nascimbene, αφίσα για τη Γιορτή του Βιβλίου στο Λος Άντζελες

Αυτή την αφίσα την έχω δει και στην Αθήνα από το πάντα δραστήριο σωματείο υπαλλήλων βιβλίου- χάρτου με τη λεζάντα "Τα βιβλία δίνουν μια καλύτερη προοπτική της ζωής".  

Μα, τι ωραιότερο μπορεί να κάνει κανείς στο μετρό από το να διαβάσει;

Προσοχή! Το διάβασμα μπορεί να βλάψει σοβαρά την άγνοιά σου!

Όπως λέει κι ο αγαπημένος Maurice Sendak στην παραπάνω αφίσα: "Οι αναγνώστες των διακοπών διασκεδάζουν περισσότερο απ' όλους (εκτός από τους υπόλοιπους αναγνώστες των διακοπών)".

Άλλη μια αφίσα του Maurice Sendak, με τα άγρια πλάσματά του, που επιβεβαιώνουν ότι το διάβασμα έχει πλάκα! Και τις δύο αφίσες του Sendak τις βρήκα βέβαια στο www.brainpickings.org

Τρομερή αφίσα στο πνεύμα των σίξτις!

Και τέλος, η πιο αγαπημένη μου από όλες τις αφίσες, αυτή του Peter Max από το 1969 (πηγή: www.openculture.com) όχι μόνο για την ψυχεδελική αισθητική αλλά κυρίως για το μήνυμα που περιέχει: "Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου -διάβασε!".

2 σχόλια:

  1. Κοντεύει να γίνει και η δική μου παιδική χαρά. Ιδιαίτερα αναρτήσεις σαν και αυτές με γεμίζουν χαρά και μια αίσθηση του "εγώ και ο κόσμος όλος"............
    Νομίζω ότι η αγάπη για ο, τιδήποτε είναι αυτό είναι μεταδοτική αφού τα καταφέρνεις να δανείσεις την ματιά σου στον άλλο. ΤΥΧΕΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Να δεις που θα την ψωνίσω τελικά με τόσο ωραία λόγια! Σ' ευχαριστώ πολύ Αθηνά μου, καλό βράδυ!

      Διαγραφή