(πηγή: www.wikiart.org)
Αυτός ο πίνακας του Ιλία Ρέπιν έχει ιστορικό θέμα· αναφέρεται στον θάνατο του πρίγκηπα Ιβάν Ιβάνοβιτς από τον πατέρα του Ιβάν τον Τρομερό, στις 16 Νοέμβριου του 1581. Όταν η έγκυος νύφη του παρουσιάστηκε μπροστά του ντυμένη, κατά τη γνώμη του, απρεπώς, ο Ιβάν ο Τρομερός τη χτύπησε τόσο βάναυσα που μετά από λίγο απέβαλε. Ο γιος του, Ιβάν Ιβάνοβιτς, στον οποίο είχε αδυναμία και τον προόριζε για διάδοχό του, ήρθε στον πατέρα του θυμωμένος και τον κατηγόρησε για την αποβολή της γυναίκας του. Ο Ιβάν ο Τρομερός, έξαλλος που ο γιος του τόλμησε να του αντιμιλήσει, τον χτύπησε με το σκήπτρο στο κεφάλι, προκαλώντας τον θάνατό του. Αυτό ακριβώς το γεγονός αποτυπώνει ο Ιλία Ρέπιν στον συγκεκριμένο πίνακα του 1885. Αρχικά, ο πίνακας είχε "λογοκριθεί" από την τσαρική εξουσία, στη συνέχεια όμως αναγνωρίστηκε ως αριστούργημα και εκτέθηκε στην πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, όπου βρίσκεται ως σήμερα. Είναι πραγματικά ένας πίνακας καθηλωτικός· η ένταση στα μάτια του Ιβάν του Τρομερού, που συνειδητοποιεί με τρόμο ότι σκότωσε το ίδιο του το παιδί, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω της αντίθεσης με το γαλήνιο βλέμμα του γιου του -το βλέμμα ενός οσιομάρτυρα. Ο πανίσχυρος τσάρος έχει μετατραπεί σε έναν ταλαίπωρο γεράκο μέσα σε μια στιγμή, κάτω από το βάρος της φοβερής πράξης του, ένα βάρος που τονίζεται ακόμα περισσότερο από την πανταχού παρουσία του κόκκινου χρώματος σε όλες τις αποχρώσεις: ανοιχτό ροζ στο ρούχο του νεκρού γιου, θαμπό κόκκινο στον τοίχο, πιο έντονο κόκκινο στο χαλί και κατακόκκινο αίμα στο κέντρο του πίνακα, να τρέχει στο πρόσωπο του νεαρού Ιβάν Ιβάνοβιτς.
Καλημέρα! Το πάθος της ρώσσικης ψυχής! Και η στιγμή αλλά και ο ίδιος ο πίνακας έμπλεος αυτού του πάθους. Τραγική η φιγούρα του θύτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ανάρτηση και παρουσίαση! Ευχαριστούμε και να έχεις μια όμορφη "συννεφιασμένη" Κυριακή και μια μια ακόμα ομορφότερη εβδομάδα.
Πολύ ωραία ανάλυση του πίνακα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτηβ
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφή